Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

ASV bažas par iekšzemes terorismu

Ceturtdien ASV Pārstāvju palātas politiķi terorisma draudu dēļ bija spiesti atcelt ieplānotās sēdes un pārtraukt darbu. Ņemot vērā, ka tas notika vien divus mēnešus pēc tam, kad bijušā prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji iebruka Kapitolija ēku kompleksā janvāra sākumā, valstī uzliesmojušas jaunas bažas par iekšzemes teroristisko organizāciju darbību. Drošības iestādes norāda – šie notikumi izgaismo nākotnes draudus.

Brīdina par uzbrukumu

Lai gan iepriekš drošības iestādes sacījušas, ka nepastāv uzbrukuma draudi federālajai valdībai, trešdien policija, kura apsargā Kapitolija ēku kompleksu, mainīja viedokli. "Mēs esam ieguvuši informāciju, kas liecina par iespējamu plānu iebrukt Kapitolijā 4. martā," ziņoja policija, papildus norādot, ka aizdomās tiek turēts zināms grupējums, bet 4. marts ir zīmīgs datums, jo līdz 1933. gadam tā bija ASV prezidentu inaugurācijas diena. Mediji spekulē, ka grupējums varētu būt saistīts ar vien pirms pāris gadiem internetā dzimušo QAnon sazvērestības teoriju. Proti, aizvadītajās nedēļās QAnon biedru, kuri uzskata, ka pasauli kontrolē asinis dzerošu pedofilu kults, vidū izskanēja apgalvojumi, ka 4. martā Tramps, kuram tiek piedēvēta teju vai mesijas loma, varētu "atgriezties pie varas". Baidoties par 6. janvāra iebrukuma, kas prasīja piecas dzīvības, atkārtošanos, Pārstāvju palāta atcēla ceturtdien paredzētos darbus.

Vienlaikus, kā raksta CNN, QAnon, kas drīzāk uzskatāma par kustību vai ideju, nevis organizāciju, daba neļauj drošības iestādēm izprast, kurā brīdī "sarunas internetā" var pāraugt īstā rīcībā. Tomēr Tēvzemes drošības departamenta izlūkošanas pārstāve Melisa Smislova senatorus ir brīdinājusi, ka šo grupu vidū notiek sarunas par atkārtotu uzbrukumu Kapitolija ēkai un prezidentam Džo Baidenam. "Ir sirdi plosoši redzēt, ka ASV Kapitolijs turpina būt mērķis nevis kādiem ārvalstu ienaidniekiem, bet gan amerikāņiem," komentējis kongresmenis Tims Raiens.

Mediji norāda, ka drošības dienesti pret šādām sarunām izturas izteikti piesardzīgi, jo pirms grautiņa janvārī internetā arī izplatījās Trampa atbalstītāju plāni, bet, kā vēlāk norādīja politiķi un dienestu pārstāvji, draudi nebija novērtēti gana nopietni. Tolaik no amata, uzņemoties vainu, atkāpās par Kapitolija drošību atbildīgais.
 

Terorisma draudi

Aizvadīto mēnešu notikumi, kā uzskata ASV drošības iestādes, ir tikai izgaismojuši pēdējos gados pieaugošos draudus no iekšzemes teroristu organizāciju puses. FIB vadītājs Kristofers Vrejs otrdien senatorus brīdināja, ka visā valstī ir iekšzemes teroristu grupu "metastāzes."  Vrejs senatoriem arī atzina, ka izmeklēšanā par 6. janvāra uzbrukumiem atklājušās daļas nemiernieku saites ar bruņotu organizētu grupu pārstāvjiem un rasistiski motivētiem ekstrēmistiem.

Aizvadīto triju gadu laikā FIB sācis vairāk nekā divus tūkstošus izmeklēšanu saistībā ar ASV bāzētu grupu terora draudiem. The New York Times vēsta, ka liels skaits šo lietu ir saistītas ar radikāli labējās politikas piekritējiem. Pērn arī esot trīskāršojies baltādaino pārākuma ideoloģijas atbalstītāju arestu skaits. 
ASV mediji atgādina, ka šonedēļ tiesas priekšā stājās trīs vīrieši par plāniem nolaupīt un nogalināt senatori Grečenu Vitmēru. NBC News raksta par bažām par šo pašmāju radikālo grupu sasaisti ar bruņotajiem spēkiem un riskiem par dažādu sazvērestības teoriju izplatību karavīru vidū, jo jau iepriekš QAnon simbolika pamanīta uz karavīru formastērpiem.

Baidena administrācija iekšzemes terorisma apkarošanu ir izvirzījusi par vienu no galvenajām prioritātēm, un arī viņa ieceltais Tēvzemes drošības dienesta vadītājs Alehandro Majorkass ir solījis "dubultot centienus, apkarojot naidu" un iekšzemes terorismu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits