Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

ASV gatavojas tiesāt "apakšbikšu spridzinātāju"

ASV notiek zvērināto izvēle par «apakšbikšu spridzinātāju» dēvētā Nigērijas pilsoņa Umara Fārūka Abdulmutallaba prāvā, kas sāksies nākamnedēļ, taču 24 gadus vecais vīrietis jau pirmstiesas sēdē nācis klajā ar izaicinošiem pret ASV vērstiem izteikumiem.

«Modžahedi iznīdēs ASV, šo vēzi ASV,» ar starptautisko teroristu organizāciju Al Qaeda saistītā nigērieša teikto citējusi raidsabiedrība BBC. Vīrietis paziņoja, ka «Anvārs ir dzīvs», norādot uz pagājušajā nedēļā Jemenā gaisa uzbrukumā nogalināto vienu no dedzīgākajiem Al Qaeda atbalstītājiem un organizācijas līderiem Arābijas pussalā Anvāru el Avlaki. Viņš propagandēja organizācijas uzskatus un piesaistīja tai jaunus sekotājus, tostarp arī U. F. Abdulmutallabu. Tieši A. el Avlaki esot viens no «apakšbikšu spridzinātāja» iecerētā Ziemassvētku terora akta organizatoriem.

Ar kolorītiem izteikumiem vīrietis neskopojās arī septembrī, atsakoties piecelties tiesneša priekšā, piesaucot džihādu jeb svēto karu un apgalvojot, ka «Osama ir dzīvs», domājot ASV operācijā šā gada maijā Pakistānā nogalināto Al Qaedalīderi Osamu bin Ladenu.

Apsūdzētais 2009. gada Ziemassvētkos mēģināja uzspridzināt pasažieru lidmašīnu, kas bija ceļā no Nīderlandes galvaspilsētas Amsterdamas uz Detroitu ASV. Lidaparātā atradās 290 pasažieru. Tuvojoties galamērķim, vīrietis mēģināja detonēt apakšbiksēs iešūtās sprāgstvielas, taču lidmašīnas pasažieriem un apkalpes locekļiem izdevās terora aktu laikus novērst, pamanot dūmus U. F. Abdulmutallaba sēdvietā.

Al Qaeda sekotājs jau pirms tam bija nonācis drošībsargājošo iestāžu uzmanības lokā. Viņa tēvs, turīgs Nigērijas baņķieris, bija brīdinājis ASV amatpersonas, ka jaunākais no viņa 16 bērniem aizraujas ar ekstrēmu radikālismu, raksta laikraksts The Los Angeles Times.

Notikums norādīja uz trūkumiem drošības jomā. Pēc «apakšbikšu spridzinātāja» neveiksmīgā terora akta mēģinājuma ASV pastiprināja drošības pārbaudes lidostās.

U. F. Abdulmutallabs apsūdzēts astoņos pārkāpumos, tostarp terora akta plānošanā, slepkavības iecerē un mēģinājumā lietot masu iznīcināšanas ieroci. Viņš savu vainu noliedz. Ja vīrieti atzīs par vainīgu, viņam draud mūža ieslodzījums. Apsūdzētais tiesā pats uzņēmies savu aizstāvību un atteicies no advokātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits