Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

ASV plāno mīkstināt sankcijas pret Kubu

Kubas līderi Fidels un Rauls Kastro, tiekoties ar ASV parlamenta deputātiem, izteikuši vēlmi uzlabot attiecības ar ASV, lai izbeigtu pusgadsimtu ilgo naidošanos. Kubas vadonis F.Kastro tikšanās laikā pavēstīja, ka esot gatavs palīdzēt ASV prezidentam Barakam Obamam spert soļus, kas varētu mazināt abu valstu nesaskaņas.

Kongresa deputātu delegācija bija ieradusies Kubā, kur tikās gan ar F.Kastro, gan ar tagadējo Kubas prezidentu R.Kastro. Delegācijas vadītāja Bārbara Lī uzsver, ka abas puses izrādījušas interesi par attiecību uzlabošanu. "Pienācis laiks runāt ar Kubu. Mēs esam pārliecināti, ka kubieši vēlas dialogu, viņi vēlas sarunas un normālas attiecības ar ASV. Es uzskatu, ka tas būtu arī ASV interesēs," teica B.Lī.

Kubas vadība lolo cerības, ka jaunais ASV prezidents B.Obama būs gatavs mainīt stūrgalvīgo Kubas izolēšanas politiku. Tiesa gan, tam pretojas ietekmīgā ASV trimdas kubiešu kopiena, kas jau gadu desmitiem mēģina panākt komunistiskā režīma krišanu. Pagaidām nav piepildījušās viņu cerības, ka komunistiskā sistēma varētu sabrukt līdz ar F.Kastro nāvi.

Delegācijas dalībnieki vēsta, ka 82 gadus vecais F.Kastro izskatījies vesels un mundrs. "Viņš šķita ļoti enerģisks," intervijā CNN stāsta B.Lī. Citai delegācijas dalībniecei Laurai Ričardsonei radies iespaids, ka F.Kastro vēlas, lai Kubas un ASV attiecības uzlabotos vēl viņa mūža laikā. F.Kastro nav rādījies sabiedrībā kopš 2006.gada vidū veiktās operācijas. Valsts vadītāja pienākumus pilda viņa brālis Rauls.

B.Obamas valdība pašlaik pārskata ASV politiku pret Kubu. Iespējams, drīzumā tiks atcelti ierobežojumi, kas ASV pilsoņiem liedz iespēju ceļot uz Kubu un pārskaitīt naudu uz šo valsti. Taču pagaidām ASV valdība negrasās pilnībā atcelt tirdzniecības embargo, kas ir spēkā kopš 1962.gada.

F.Kastro uzskata, ka ASV sankcijas ir cietušas "pilnīgu neveiksmi". B.Obama devis mājienus, ka embargo atcelšana būs iespējama tikai pēc tam, kad Kubas režīms piekritīs veicināt demokrātiju un cilvēktiesības. ASV pieprasa, lai Kubā notiktu brīvas vēlēšanas un tiktu atbrīvoti visi politieslodzītie.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits