Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

ASV republikāņi kritizē Obamas liberālo runu

ASV prezidenta Baraka Obamas inaugurācijas runa iezīmējusi solījumus ķerties pie darbiem, kam nepietika laika pirmajā prezidentūras termiņā. Lai gan emocionālā runā aizstāvētās liberālās vērtības analītiķi nodēvējuši par «klasisko Obamu», norādot, ka paziņojumā nav izskanējis nekas jauns vai negaidīts, prezidents uzņēmis plašāku vērienu un konkrētāk iezīmējis savu liberālo vadības vīziju nekā pirms četriem gadiem.

«Savā pirmajā termiņā Obama mainīja politiku. Otrajā termiņā viņš grib mainīt cilvēku prātus,» rakstīja laikraksts The Washington Post.

Analītiķi uzteic prezidenta runu kā progresīvu un slavē norādi uz to, ka konstitucionāli svarīgos jautājumos kompromisiem ir maz vietas. Atsaucoties uz ASV Neatkarības deklarāciju, viņš uzsvēra tiesības uz dzīvību, brīvību un arī laimi.

Prezidents skaidri norādīja prioritātes, uz ko plāno fokusēties, aicinot tautu uz nacionālo vienotību un aizstāvot vienlīdzību. B. Obama aizstāvēja plānotās imigrācijas reformas, homoseksuālistu tiesības, solīja mazināt ar ieročiem saistītu vardarbību un mudināja tautu cīnīties pret klimata izmaiņām.

Kā uzsvēra Reuters, vispārsteidzošākais runā bijis tieši solījums ķerties klāt klimata jautājumiem, kam neatlika laika pirmajā termiņā: «Mēs reaģēsim uz klimata izmaiņu draudiem, apzinoties, ka pretējā gadījumā mēs nodotu savus bērnus un nākamās paaudzes,» sacīja B. Obama.

Taču republikāņu vidū demokrāta B. Obamas uzruna izpelnījās kritiku, pārmetot tai pārāk maz politikas un pārāk daudz filozofijas. «Esmu vīlies, ka prezidents palaida garām iespēju runāt par to, kur mēs varam atrast kopsaucēju,» laikraksts The Los Angeles Times citēja Robu Portmenu, republikāņu senatoru Ohaio. «Tā vietā viņš izvēlējās runāt par abstraktām lietām, kam tic, taču tie nav jautājumi, kuros mēs kā Kongress un izpildvara varam panākt progresu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits