Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Baidena inaugurācija – atšķirīga no līdzšinējām

Pastiprinātas drošības un ierobežojumu Covid-19 apstākļos pēc zvēresta došanas šodien pusdienlaikā Vašingtonā (septiņos vakarā pēc Latvijas laika) par ASV 46. prezidentu kļūs demokrāts Džo Baidens un ASV viceprezidentes amatā stāsies Kamala Herisa. Jaunievēlētā prezidenta inaugurācijas pasākumi parasti atgādina akmenī cirstu rutīnu, kas izstrādājusies ASV vēstures attīstības gaitā, taču, kā atzīmē BBC, tas neattiecas uz šodien notiekošo.

Līdzšinējā ASV prezidenta Donalda Trampa uzkurināto atbalstītāju iebrukums ASV Kongresa ēkās 6. janvārī licis pastiprināt drošības pasākumus, papildinot ASV Drošības dienesta plānus ar līdz pat 25 tūkstošu Nacionālās gvardes karavīru un vairāku tūkstošu policistu līdzdalību inaugurācijas pasākumu apsargāšanā.

Covid-19 pandēmijas dēļ aicināto viesu skaits inaugurācijas pasākumā būs ļoti ierobežots, un simtiem tūkstošu cilvēku no visas valsts nepulcēsies starp memoriāliem bijušajiem prezidentiem, lai atzīmētu inaugurāciju.

Turklāt Tramps kļūs par ceturto prezidentu ASV vēsturē (pagājušajā un šajā gadsimtā tāda vēl nav bijis neviena), kurš neapmeklē pēcteča inaugurāciju amatā.


Maskas un testi

Paredzams, ka ievadrunas inaugurācijas pasākumā uz īpaši izbūvēta paaugstinājuma pie ASV Kongresa mītnes – Kapitolija – varētu sākties pusdivpadsmitos un Baidens dos zvērestu pusdienlaikā. Tieši pirms tam to būs izdarījusi Herisa. Baidens nolasīs šādu zvēresta tekstu: ''Es svinīgi zvēru, ka uzticīgi pildīšu Savienoto Valstu prezidenta pienākumus un darīšu visu iespējamo, lai saglabātu, sargātu un aizstāvētu Savienoto Valstu konstitūciju.'' Pēc šiem vārdiem Baidens kļūs par ASV 46. prezidentu un jau tajā pašā dienā vismaz uz četriem gadiem ievāksies uz dzīvi Baltajā namā. (Tradīcija jaunajam prezidentam dot zvērestu Kapitolija priekšā sākās ar prezidentu Ronaldu Reiganu 1981. gadā.)

Washington Post ziņo, ka uz īpaši izbūvētās skatuves puslokā būs izsēdināti (ievērojot distancēšanās prasības) ap 200 cilvēkiem. Visiem būs sejas maskas, un visiem būs veikts Covid-19 tests dažas dienas pirms notikuma.

Parasti uz šo oficiālo ceremoniju tika izdalīti ap 200 tūkstošiem ielūgumu, taču šogad – tikai ap tūkstoti.

Tradicionāli pēc jaunā prezidenta stāšanās amatā notiek arī īpaša varas miermīlīgu nodošanu simbolizējoša ceremonija, kad jaunais bruņoto spēku virspavēlnieks apiet parādei nostādītos karavīrus Pensilvānijas avēnijā pa ceļam uz Balto namu. Taču šoreiz inaugurācijas pasākumu organizētāji paziņojuši, ka tiks rīkota ''virtuālā parāde'' visā ASV. Savukārt Baidenu, Herisu un viņu dzīvesbiedrus bruņoto spēku godasardze, militārais orķestris un bundzinieku vienība pavadīs līdz Baltajam namam.

Pēdējos gados inaugurācijas pasākumus kuplinājuši valstī populārākie dziedātāji. Baraka Obamas inaugurācijā 2009. gadā dziedāja Areta Frenklina, inaugurācijas ballē dziesmu pirmajam pārim veltīja Bejonse. 2013. gadā Obamas inaugurācijā dziedāja Kellija Klārksone un Dženifera Hadsone, valsts himnu izpildīja Bejonse. Trampam nodrošināt mākslinieku piekrišanu uzstāties bijis grūtāk, jo atteicies Eltons Džons, kā arī Selīna Diona, Kiss un Gārts Brukss.


Koncerts tiešraidē

Šogad paredzēts, ka himnu zvēresta došanas pasākumā dziedās Lēdija Gāga, uzstāsies arī Dženifera Lopesa. Pēc tam aktieris Toms Henkss vadīs 90 minūšu garu televīzijas tiešraidi, kurā uzstāsies Brukss, Džons Bon Džovi, Džons Ledžends, Foo Fighters, Demija Lovato un Džastins Timberleiks. Šo pasākumu, kas Covid-19 ierobežojumu dēļ aizstās klātienes koncertu, translēs lielo ASV televīziju tīkli un straumēšanas platformas, izņemot Trampam īpaši draudzīgo konservatīvo Fox News. Kantri dziedātājs Brukss, kurš pazīstams kā Trampa pārstāvētās Republikāņu partijas atbalstītājs, izteicies, ka viņa lēmums piedalīties koncertā neesot politisks, bet gan ''vienotības deklarēšana''. ''Kamēr mums ir tādi cilvēki kā Baideni, kuri darīs visu, lai lietas kļūtu labākas, es jūtos labi. Es gribētu pavadīt nākamos 10 savas dzīves gadus bez šķelšanās. Šķelšanās mani ir tik ļoti nogurdinājusi.''

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits