Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Baidens piedāvā ambiciozu plānu ASV nākotnei

Solot būt par prezidentu visiem amerikāņiem un aicinot skatīties vienam uz otru nevis kā uz pretinieku, bet sabiedroto, trešdien Vašingtonā demokrāts Džo Baidens kļuva par ASV 46. prezidentu. "Šodien, šajā vietā sāksim visu no jauna!" aicināja politiķis, norādot, ka katrs strīds nedrīkst kļūt par pamatu karam.

Jaunais prezidents, ko politikas vērotāji raksturo kā pilnīgu pretpolu odiozajam biznesmenim Donaldam Trampam, ir apņēmies pirmajās simts savas prezidentūras dienās sasniegt ambiciozus mērķus, lai atgūtu, kā jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā solīja, "ASV dvēseli."
 

Dzēsīs Trampa lēmumus

"Ar vienotību mēs varam darīt dižas lietas," sacīja prezidents solot, ka ASV var atkal kļūt par "vadošo labā spēku" pasaulē. "Mums ir jāizbeidz šis necivilais karš," sacīja jaunas pasaules varenākās valsts līderis, aicinot atmest politisko polarizāciju, kas īpaši aktīvi izpaudusies pēdējos gados. 

Svinīgajā pasākumā, kā ziņo raidstacija NPR, piedalījās teju visa ASV politiskā elite, izņemot prezidentu Trampu, kurš pameta Balto namu dažas stundas pirms Baidens deva zvērestu. Savukārt pašu inaugurāciju, ņemot vērā Trampa atbalstītāju sarīkoto grautiņu janvāra sākumā, apsargāja 25 tūkstoši Nacionālās gvardes karavīru.

ASV līderis pirmajās divās nedēļās plāno "zibenīgu" rīcību, izdodot vismaz piecpadsmit prezidenta rīkojumu, kuru ieviešanai nav nepieciešams apstiprinājums ASV Kongresā. BBC vēsta, ka Baidens nekavējoties izdos rīkojumu ar kuru ASV – otrs lielākais piesārņotājs pasaulē - atgriezīsies pie Parīzes klimata vienošanās. Tāpat tiks atcelts strīdīgais Trampa aizliegums ieceļot ASV no virknes musulmaņu valstu, un ASV apturēs izstāšanos no Pasaules Veselības organizācija. Par obligātu tiks noteikta sejas masku valkāšana federālajai valdībai piederošajos īpašumos. Tāpat plānots pagarināt aizliegumu pandēmijas laikā izlikt cilvēkus no dzīvesvietām kā arī atkārtoti iesaldēt studentu kredītu maksājumus. CNN skaidro, ka tas skars apmēram 85% studiju kredītu ņēmējus.

"Mēs nedrīkstam ļaut cilvēkiem palikt badā, mēs nedrīkstam ļaut cilvēkiem zaudēt dzīvesvietas, mēs nevaram skatīties kā medmāsas, skolotāji un citi zaudē tik ļoti nepieciešamo darbu," par plānu sacījis Baidens, solot "ekonomiskās sāpes" cietušajiem viņus neaizmirst. Kopumā jaunā prezidenta piedāvātais plāns paredz tērēt 1,9 triljonus ASV dolāru dažādām atbalsta programmām ekonomikas problēmu mazināšanai. Šos tēriņus vēl būs jāapstiprina Kongresam. 

Tāpat Baidens paziņojis, ka apturēs vienu no strīdus izraisījušajām Trampa prezidentūras iniciatīvām, proti, sienas uz Meksikas robežas būvniecību. Tā vietā naudu plānots novirzīt robežsardzei. 
Savukārt ārpolitikā galvenais akcents pirmajās simts dienās, kā norāda politikas vērotāji, būs atgādināt sabiedrotajiem, kā pats Dž. Baidens izteicies, ka "ASV jūs nepametīs." 
 

Spiediens aug

Lai gan Demokrātu partija priekšvēlēšanu laikā un līdz Baidena inaugurācijai izrādīja vienotību, kā ziņo CNN, jau ir sācis pieaugt spiediens pret topošo administrāciju. Piemēram, Senāta demokrātu līderis Čaks Šūmers un prezidenta sāncense priekšvēlēšanu laikā senatore Elizabete Vorena ir mudinājuši prezidentu izdot rīkojumus, kas dzēsīs 50 tūkstošu dolāru studiju parādu katram amerikānim. Priekšvēlēšanu laikā Baidens solīja 10 tūkstošu dolāru parāda atlaišanu, bet, kā norāda politikas vērotāji, viņš visticamāk nevēlēsies šo lēmumu pieņemt vienpersonīgi un ļaus Senātam, kuru nu kontrolē Demokrātu partija, panākt vienošanos. 

The New York Times vēsta, ka virkne demokrātu arī mudinās Baidenu un viņa administrāciju aktīvi vērsties pret Trampu un rosināt izmeklēšanas gan par bruņoto protestu uzkurināšanu janvārī, gan citiem, iespējams, izdarītiem pārkāpumiem aizvadītajā četrgadē. 

Tas varētu radīt sadursmes partijas iekšienē, jo centriski noskaņotais Baidens, kurš arī savā uzrunā aicināja uz pagātnes pāridarījumu aizmiršanu, nav paudis gatavību uz šādi soli un pasvītrojis, ka Tieslietu departaments būs neatkarīgs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits