Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Baraks Obama aizstāv ASV kredītreitingu

ASV prezidents Baraks Obama pirmdien aizstāvēja ASV kredītreitingu un solīja, ka ASV vienmēr būs "[kredītreitinga] AAA valsts", tomēr viņa mēģinājums iedrošināt investorus neapturēja akciju cenu krišanos biržās, kas bija reakcija uz reitingu aģentūras Standard & Poor's piektdienas lēmumu pazemināt ASV kredītreitingu no AAA līdz AA+ ar negatīvu reitinga prognozi.

Obama sacīja, ka ASV ekonomikas problēmas ir "augstākā mērā atrisināmas", ja politiķi beigs ķildoties, tomēr republikāņi noraidīja viņa atkārtoto aicinājumu paaugstināt nodokļus turīgajiem amerikāņiem.

Obama sniedza savus pirmos publiskos komentārus par Standard & Poor's piektdienas lēmumu, ar kuru ASV kredītreitings AAA tika samazināts pirmoreiz kopš 1917. gada, kad šo reitingu ASV piešķīra aģentūra "Moody's". Standard and Poor's to piešķīra ASV 1941. gadā.

Standard & Poor's izskaidroja savu lēmumu ar ASV valsts parāda un budžeta deficīta problēmām un ASV politiķu nespēju risināt šīs problēmas. Aģentūra paziņoja, ka "politiskā balansēšana" pēdējos mēnešos parādījusi to, ka ASV vadība kļūst "mazāk stabila, mazāk efektīva un mazāk prognozējama" un palielinās risks, kā tā kādreiz varētu nepildīt parādsaistības.

Obama tomēr uzstāja, ka investori vēl arvien uzskata ASV ekonomiku pr vienu no drošākajām pasaulē līdzekļu ieguldīšanas ziņā. "Neatkarīgi no tā, ko kāda aģentūra var teikt, mēs vienmēr esam bijuši un vienmēr būsim [kredītreitinga] AAA valsts," sacīja Obama.

Prezidents tomēr atzina, ka demokrātu un republikāņu domstarpības un pat domstarpības abu partiju iekšienē traucē centieniem atveseļot ekonomiku, un aicināja visas puses vienoties par "līdzsavarotu" pieeju valsts budžeta deficīta samazināšanai. "Šī ir labā ziņa. Mūsu problēmas ir augstākā mērā atrisināmas. Un mēs zinām, kas mums jādara, lai tās atrisinātu," sacīja Obama.

Neraugoties uz Obamas teikto, ASV kredītreitinga pazemināšana un bažas par eiro zonas valstu parādu krīzi un pasaules ekonomikas perspektīvām pirmdien izraisīja akciju cenu kritumu Volstrītā. ASV biržu indekss Dow Jones Industrial Average kritās par 5,6% līdz 10 809,85 punktiem, un tas bija lielākais kritums vienas dienas laikā kopš 2008. gada finanšu krīzes, indekss Standard & Poor's 500 saruka par 6,7% līdz 1119,46 punktiem, bet indekss Nasdaq Composite samazinājās par 6,9% līdz 2357,69 punktiem.

Akciju cenas pirmdien kritās arī citās biržās visā pasaulē, tostarp Eiropā. Londonas biržas indekss FTSE 100 kritās par 3,39% līdz 5068,95 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX saruka par 5,02% līdz 5923,27 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 samazinājās par 4,68% līdz 3125,19 punktiem.

Tokijas biržā akciju cenas kritās par 2,18%, Honkongas biržā - par 2,11%, bet Seulas biržā - par 3,82%. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits