Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Demokrāts Būtidžedžs izstājas no priekšvēlēšanu cīņas

Bijušais Indiānas štata Sautbendas pilsētas mērs Pīts Būtidžedžs svētdien paziņojis par izstāšanos no sacensībām par ASV demokrātu Baltā nama nomināciju novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

"Mūsu mērķis vienmēr ir bijis palīdzēt apvienot amerikāņus, lai sakautu Donaldu Trampu," sacīja 38 gadus vecais Būtidžedžs.

"Mums jāatzīst, ka šobrīd sacensībās labākais, kā saglabāt ticību šiem mērķiem, (..) ir pakāpties malā un palīdzēt savest mūsu partiju un mūsu valsti kopā. Tāpēc šonakt es pieņēmu smagu lēmumu pārtraukt savu kampaņu," paziņoja Būtidžedžs, kurš bija pirmais atklāti homoseksuālais kandidāts uz Demokrātu partijas nomināciju prezidenta vēlēšanās.

3.martā jeb tā dēvētajā Lielajā otrdienā priekšvēlēšanas paredzētas uzreiz 14 štatos, tostarp tādās delegātiem bagātās pavalstīs kā Ņujorka un Kalifornija. Otrdien tiks izvēlēta trešdaļa delegātu demokrātu nacionālajā konventā, kas jūlijā oficiāli izraudzīsies partijas kandidātu, kuram vēlēšanās 3.novembrī būs jāstājas pretī pašreizējam ASV prezidentam republikānim Donaldam Trampam.

Pēc Būtidžedža izstāšanās no cīņas par demokrātu Baltā nama nomināciju bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens izvirzījies par galveno mēreno konkurentu pašreizējam demokrātu priekšvēlēšanu līderim, kreisi noskaņotajam senatoram Bērnijam Sandersam.



Gaidāms, ka arī otrdien Sanderss gūs nozīmīgas uzvaras, tostarp viņam tiek prognozēta uzvara priekšvēlēšanās Kalifornijā.

Būtidžedžs, paziņojot par savas kampaņas pārtraukšanu, nepieminēja Sandersu, bet viņš ir publiski paudis viedokli, ka 72 gadus vecā senatora neelastīgā pieeja nespēs konkurēt ar Trampa kampaņu.

"Mums nepieciešama plaša programma, kas patiesi var nest labumu amerikāņu tautai, nevis tāda, kas pazūd ideoloģijā," sacīja Būtidžedžs. Taču viņš arī neizteica atbalstu Baidenam.

Būtidžedžs pēc uzvaras Aiovā izvirzījās priekšvēlēšanu cīņas līderos, taču trešā vieta Nevadas priekšvēlēšanās un vēl sliktākie rezultāti Dienvidkarolīnā parādīja, ka viņam nav izdevies iegūt pietiekami plašu vēlētāju atbalstu, tostarp melnādaino amerikāņu vidū.

Baidens, kuram neklājās viegli pirmajās trīs priekšvēlēšanās, sestdien pārliecinoši uzvarēja Dienvidkarolīnā. Šī uzsvara ļāva viņam demokrātu priekšvēlēšanās valsts mērogā izvirzīties otrajā vietā aiz Sandersa.

Top komentāri

prieks
p
Atklātam homoseksuālim nu galīgi nespīd ASV prezidenta amats. Neko nepadarīsi. Tāda ir demokrātija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits