Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Džo Baidens runā par stāvokli valstī liek pamatu atkārtotai kandidēšanai

ASV prezidents Džo Baidens izmantojis šāgada runu ASV Kongresā par stāvokli valstī, lai izceltu sava četru gadu termiņa amatā pirmajā pusē sasniegto un vienlaikus parādot, ka arī 80 gadu vecumā viņš var būt bīstams konkurents republikāņu kandidātam, kurš stāsies viņam pretī 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanās, raksta Financial Times.

Kā atzīmē mediji, tā kā jau tuvāko nedēļu laikā varētu būt sagaidāms Dž. Baidena paziņojums par atkārtotu kandidēšanu uz prezidenta amatu, nav brīnums, ka lielāko daļu runas viņš veltījis iekšpolitikas jautājumiem, lielākoties – ekonomikai. Tas īpaši nepieciešams, lai uzlabotu savu stāvokli vēlētāju aptaujās, kur atbalsts Dž. Baidenam joprojām ir ļoti zems.

Šī bija demokrāta Dž. Baidena pirmā runa ASV Kongresā, kopš janvārī kontroli pār Kongresa apakšnamu – Pārstāvju palātu pārņēma republikāņi. Kā atzīmē AFP, viņš centās pasniegt "olīvkoka zaru" skeptiskajiem republikāņiem ārkārtīgi sašķeltajā parlamentā. "Mums bieži saka, ka demokrāti un republikāņi nespēj strādāt kopā. Bet pēdējos divos gados pierādījām ciniķiem un nē teicējiem, ka viņiem nav taisnība. Mani republikāņu draugi, ja mēs varējām strādāt kopā iepriekšējā Kongresā, nav iemesla, kāpēc mēs nevaram strādāt kopā un vienoties par svarīgiem jautājumiem arī šajā Kongresā," teica ASV prezidents.

Viņš uzsvēra, ka ASV ekonomika iegūs no 12 miljoniem jaunradītu darba vietu, teica, ka Covid-19 vairs nekontrolē amerikāņu dzīvi un ka ASV demokrātija joprojām darbojas, par spīti tam, ka tā bija saskārusies ar lielāko apdraudējumu kopš ASV pilsoņkara laikiem.

Vienlaikus viņš aizrādīja republikāņiem, kuri balsoja pret viņa ierosināto infrastruktūras attīstīšanas likumu, un tiem, kuri centās panākt, lai netiktu atbalstīti ierosinātie sociālās drošības un medicīniskās aprūpes pasākumi vecākajiem iedzīvotājiem. Tas izsauca republikāņu kongresmeņu neapmierinātības izpausmes.

Dž. Baidens arī aicināja atbalstīt ierosinājumu veikt policijas reformu un pastiprināt uzbrukuma ieroču pieejamības kontroli.

Pieskaroties ārpolitikai, ASV prezidents solīja turpināt atbalstīt Ukrainu un rīkoties, ja Ķīna apdraudēs ASV suverenitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits