Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Masks brīdina par mākslīgā intelekta izraisītu Trešo pasaules karu

Izgudrotājs un miljardieris Īlons Masks, kurš labāk zināms kā kosmosa izpētes uzņēmuma SpaceX un elektrisko automobiļu Tesla radītājs, turpina brīdināt cilvēci par mākslīgā intelekta riskiem un apgalvo, ka nevis Ziemeļkoreja, bet gan tiekšanās pēc mākslīgā intelekta izraisīs Trešo pasaules karu.

Masks, kā raksta CNN, komentēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina neseno paziņojumu, ka mākslīgais intelekts ir "ne tikai Krievijas, bet visas cilvēces nākotne". Krievijas prezidents, uzrunājot skolēnus visā valstī, mudinot tos apgūt modernās zinātnes, arī pauda uzskatu: "Tas, kurš būs šīs nozares līderis, kļūs par pasaules valdnieku."

Šobrīd, pēc CNN publicētajiem datiem, ASV, Ķīna un Indija ir valstis ar vislabāk attīstītajām iestrādnēm mākslīgā intelekta izpētē. Tomēr Masks uzskata, ka citas valstis centīsies tās panākt. Ierakstā mikroblogošanas vietnē Twitter viņš norādījis, ka "valstīm nav jāseko likumiem. Ja nepieciešams, tās iegūs mākslīgo intelektu no uzņēmumiem, draudot ar ieročiem."

Masks, kurš jau iepriekš ir brīdinājis par ar intelektu apveltītu robotu potenciāli radītajām briesmām, uzskata, ka mākslīgā intelekta iekārta, kas pārvaldītu valsts aizsardzības sistēmas, varētu pieņemt vienpersonīgu lēmumu veikt apsteidzošu uzbrukumu, ja tā uzskatītu, ka tas ir labākais veids, kā uzvarēt nākotnes konfliktā. 

Izgudrotājs pats nesen uzsācis jaunas kompānijas darbību. Neuralink mērķis ir savienot cilvēka smadzenes ar datoriem. Kompānijas mērķis būs izpētīt un implantēt smadzenēs nelielus mākslīgus neironus, kas ļautu cilvēkam pievienoties internetam, kā arī uzlabot smadzeņu spējas apstrādāt un glabāt informāciju. Šāda tehnoloģija arī varētu palīdzēt cīņā ar dažādām smadzeņu darbības slimībām, piemēram, Alcheimera slimību. 

Jāmin gan, ka ne visi mākslīgā intelekta pētnieki uzskata, ka mākslīgais intelekts ir tik bīstams, kā to apraksta Masks. Piemēram, Facebook radītājs Marks Cukerbergs Maska paziņojumus nosaucis par bezatbildīgi apokaliptiskiem.

Savukārt šogad pavasarī SestDiena tikās ar Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (LU MII) vadošo pētnieku Gunti Bārzdiņu, kurš norādīja - patiesībā cilvēce vēl ir diezgan tālu no fantastikas romānos aprakstītajiem mākslīgā intelekta robotiem. Viņš strādā, lai mākslīgā intelekta roboti, izmantojot mašīnmācīšanos, palīdzētu tekstu atlasē un tulkošanā.

Tomēr roboti mēdz laiku pa laikam pārsteigt pašus zinātniekus, piemēram, portāls Diena.lv nesen vēstīja par Facebook testa robotiem, kas tika atslēgti pēc tam, kad tie savā starpā sāka sarunāties pašu izgudrotā valodā.

Top komentāri

viesis
v
Tas Masks ir viens saprātīgs cilvēks :)
Neesmu robots
N
kas ir cukerbergs, viens students kas uztaisiija sociaalo portaalu, kursh atnjem cilveekiem laiku un uzbaazhaas ar nebeidzamaam reklaamaam? pie kaajas taada shmulja viedoklis.
VOLANDS
V
KARU VAR IZRAISĪT DOMĀŠANAS TRŪKUMS. TAS KAS DOMĀ NEKAD LĪDZ KARAM NENONĀKS un ja tas mākslīgais vai dabīgais nedomā tad karš ir kā ĀMEN kristiešu ...baznīcā...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits