Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Obama izrāda labvēlību Krievijas līderiem

Krievijas premjers Vladimirs Putins otrdien sagaidīja ASV prezidentu Baraku Obamu pie bagātīgi klāta brokastu galda, ko rotāja pelmeņi ar paipalu gaļu, melnie ikri, pankūkas un citi krievu virtuves gardumi. Tā bija pirmā V.Putina un B.Obamas tikšanās, tādēļ abas puses acīmredzami centās atstāt labu iespaidu. B.Obama uzslavēja V.Putina līdera dotības un izteica pateicību par viesmīlīgo uzņemšanu.

Bez slepeniem darījumiem

Vēlāk uzrunā Krievijas studentiem B.Obama slavēja krievu tautu par ieguldījumu cilvēces attīstībā un aicināja pildīt lielvalsts misiju, lai veicinātu mieru pasaulē.

B.Obamas cieņpilnā attieksme pret Krievijas līderiem bija pa prātam Maskavas amatpersonām, taču nespēja aizēnot faktu, ka ASV un Krievijai joprojām ir daudz domstarpību. B.Obamas un V.Putina sarunās neizdevās pārvarēt nesaskaņas, ko izraisa Maskavas iebildumi pret ASV iecerēto pretraķešu aizsardzības sistēmu. Arī jautājumā par Gruzijas un Ukrainas tuvināšanos NATO abas puses palika katra pie savas nostājas.

Krievijas prese secina, ka B.Obamas vizīte Maskavā kopumā vērtējama pozitīvi, lai gan Krievijai nav izdevies sasniegt visus savus mērķus, piemēram, pārliecināt

B.Obamu, ka ASV vajadzētu atteikties no domas par militāro objektu izvietošanu Austrumeiropā. B.Obama lika skaidri noprast, ka negrasās tirgoties ar Krieviju. Viņa stingrā nostāja sagādāja vilšanos tām Maskavas amatpersonām, kas cerēja, ka apmaiņā pret Krievijas atbalstu ASV kampaņai pret Irānu un Ziemeļkoreju amerikāņi varētu piekrist brīvai Kremļa saimniekošanai bijušās PSRS teritorijā.

Jauns laikmets

B.Obama uzrunā Maskavas studentiem uzsvēra, ka šādu darījumu laiks ir palicis pagātnē. Viņš atzina, ka mūsdienu pasaulē lielvalstīm jārēķinās ar citu valstu interesēm. "Reiz bija laiki, kad Rūzvelts, Čērčils un Staļins varēja vienā sanāksmē izlemt pasaules likteni. Šie laiki ir beigušies." B.Obama teica, ka tādām valstīm kā Ukraina un Gruzija ir tiesības pašām lemt par savu nākotni. ASV prezidents izteica viedokli, ka Krievijai nav jābaidās no NATO paplašināšanas, jo NATO vēlas sadarbību, nevis konfrontāciju ar Krieviju.

"Amerika vēlas stipru, mierīgu un turīgu Krieviju," uzsvēra B.Obama, mēģinot izkliedēt Krievijā plaši izplatītās bažas par ASV "slepeno plānu", kura mērķis ir ielenkt un novājināt Krieviju. B.Obama cerēja, ka viņam ar savu runu izdosies vērsties pie Krievijas sabiedrības, tomēr Kremlim pakļautās telesabiedrības atturējās no runas pārraidīšanas.

B.Obama aicināja Krievijas līderus rūpēties par tautas interesēm. "Vēsture mums māca, ka valdības, kas kalpo savai tautai, izdzīvo un uzplaukst atšķirībā no valdībām, kas kalpo tikai savām interesēm." Otrdien viņš tikās arī ar bijušo PSRS līderi Mihailu Gorbačovu, nevalstisko organizāciju un Krievijas opozīcijas pārstāvjiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits