Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

papildināta (17:51) - ASV kurdiem Kobanē ar gaisa transportu piegādā ieročus

ASV armija pirmo reizi Sīrijas kurdiem Kobanē ar gaisa transportu piegādājusi ieročus, munīciju un medikamentus, svētdien pavēstīja ASV Centrālā pavēlniecība.

No kravas lidmašīnas C-130 Kobanes reģiona kurdiem nomestas vairākas kravas, kuras bija sagādājušas Irākas kurdu varasiestādes.

"Piegāžu mērķis ir nodrošināt, ka turpinās pretošanās [džihādistu] grupējumam Islāma valsts, kas mēģina iekarot Kobani," teikts pavēlniecības paziņojumā.

Gaisa spēku lidmašīnas amerikāņu vadībā sestdien un svētdien Kobanes apkaimē veikušas 11 uzlidojumus, šādi palīdzot kurdu spēkiem atvairīt Islāma valsts kaujiniekus, kas cenšas bloķēt Kobanes piegāžu ceļus no Turcijas.

Līdz šim ASV gaisa spēki tikai Kobanes reģionā vien veikuši vairāk nekā 135 uzlidojumus, teikts ASV Centrālās pavēlniecības paziņojumā.

"Pazīmes liecina, ka šie triecieni ir palēninājuši virzību uz pilsētu, tajos ir nogalināti simtiem kaujinieku, iznīcinātas un sapostītas Islāma valsts kaujas iekārtas un pozīcijas," teikts paziņojumā.

"Tomēr, Islāma valstij turpinot apdraudēt pilsētu un kurdu spēkiem turpinot pretoties, drošības situācija Kobanē saglabājas trausla," atzina pavēlniecībā.

ASV lidmašīnu Kobanē nogādātie ieroči būs "liela palīdzība" kurdiem to cīņā ar Islāma valsti, pirmdien paziņoja Sīrijas kurdu Tautas aizsardzības vienību (YPD) preses pārstāvis Reddurs Kselils.

"Amerikāņu lidmašīnu rītausmā nomestie ieroči ir labi, un mēs Amerikai sakām paldies par šo palīdzību," viņš sacīja. "Tam būs pozitīva ietekme uz militārajām operācijām pret Islāma valsti, un mēs ceram, ka saņemsim [palīdzību] vēl."

Lai veiksmīgi īstenotu bruņojuma piegādes, ASV amatpersonu un YPD starpā tikuši veikti "koordinācijas" pasākumi.

Neilgi pēc ASV ieroču piegādēm, Turcijas valdība paziņoja, ka varētu atļaut Irākas kurdiem šķersot Turcijas-Sīrijas robežu, lai palīdzētu cīņā pret Islāma valsti Kobanē. 

BBC ziņo, ka pēdējās divas dienas Kobanes pilsētā ir bijuši salīdzinoši klusas, tas skaidrojams ar to, ka Kurdu pretošanās spēki ir padzinuši Islāma valsts jauniekus, no lielākās pilsētas daļas.

Pilsēta atrodas stratēģiski svarīgā vietā līdzās Sīrijas-Turcijas robežai, kuru no Sīrijas puses pamatā kontrolēja islāmisti.

YPG ir lielākās Sīrijas kurdu politiskās organizācijas - Demokrātiskās savienības partijas (PYD) - militārais spārns.

Ankara apsūdz PYD, ka tā ir Turcijā ārpus likuma izsludinātās Kurdistānas Strādnieku partijas atzars.

Islāma valsts kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret Al Nusra, kas saistīts ar Al Qaeda.

Islāma valsts, kā arī citu Sīrijas nemiernieku grupējumu rindās cīnās daudz karotāju no ārzemēm - gan no Tuvo Austrumu reģiona valstīm, gan no Rietumiem un pat no Čečenijas.

Pievienota 11. un 12. rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits