Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Talibi noraida Afganistānas līderu sanāksmē apstiprināto stratēģisko sadarbību ar ASV

Talibi svētdien noraidīja valsts mēroga cilšu vecajo un līderu sapulcē - Lielajā padomē jeb Loja džirgā - sestdien panākto vienošanos par ilgtermiņa stratēģisko sadarbību ar ASV.

Kā teikts medijiem izsūtītajā kaujinieku paziņojumā, Lielo padomi vadījusi Afganistānas valdība, lai nodrošinātu amerikāņu mērķu sasniegšanu.

"Visi dalībnieki bija aktīvi valdības darbinieki. Viņi džirgā apsprieda to, ko vēlējās Amerika," paziņojumā norāda nemiernieku runasvīrs Zabiulla Mudžahids. "Aizvadīto desmit gadu laikā viņi brutāli pārmeklējuši afgāņu mājas, aizturējuši afgāņus un ieslodzījuši tos cietumos, iznīcinājuši ļaužu dārzus, un šī cietsirdīgā armija vēlas turpināt šo barbarismu vēl desmit gadus."

Jāatgādina, ka Lielajā padomē sestdien tika panākta vienošanās par ilgtermiņa stratēģisko sadarbību ar ASV, taču ar zināmiem nosacījumiem.

"Džirga nolēmusi, ka ir nepieciešamas stratēģiskas partnerattiecības, lai valstī būtu labāka drošība," teikts padomes pieņemtajā oficiālajā paziņojumā. "Ņemot vērā Afganistānas nacionālās intereses, stratēģiskas partnerattiecības tiek uzskatītas par ļoti svarīgām."

Paziņojumā uzsvērts, ka ASV pilsoņi, kas pastrādā noziegumus Afganistānā, nav imūni pret tiesāšanu, kā arī teikts, ka trešās valsts uzbrukuma gadījumā ASV ir jānostājas Afganistānas pusē.

Deklarācijā norādīts, ka vienošanās par stratēģiskajām partnerattiecībām sākumā jānoslēdz uz desmit gadiem, ko gan vēlāk var pagarināt. Tāpat uzsvērts, ka Afganistānas drošības spēkiem jāuzņemas vadība visās militārajās operācijās.

Padome arī deva piekrišanu miera sarunām ar talibiem, kuri ir gatavi atteikties no vardarbības.

"Jābūt paliktām atvērtām durvīm uz mieru ar bruņoto opozīciju, kura vēlas atteikties no vardarbības un atgriezties mierīgā dzīvē, taču mums ir jānodrošina, ka netiek atkārtota pagātnes rūgtā pieredze ," norādīts paziņojumā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits