Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Nav skaidrības, ko ASV darīs, lai savaldītu Ziemeļkoreju

Trampa valdībā pretruna nostājā pret Phenjanu

Ziemeļkorejas nesen veiktie starpkontinentālo ballistisko raķešu izmēģinājumi acīmredzami satraukuši ASV vadību, kurai ir jārīkojas, lai nepieļautu, ka diktatora Kima Čen Una režīma arsenālā nonāk kodolieroči, kurus Phenjana varētu izmantot uzbrukumam Savienoto Valstu teritorijai. Taču no amerikāņu politiķiem izskanējuši pretrunīgi paziņojumi par iespējamo rīcību, lai apturētu Ziemeļkorejas kodolambīcijas. Tas rada iespaidu, ka ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijai nav konkrēta plāna Phenjanas iegrožošanai, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons šonedēļ dosies uz Filipīnām, kur norisināsies ASV un Dienvidaustrumāzijas valstu sanāksme. Tajā piedalīsies arī Ziemeļkorejas, Ķīnas, Dienvidkorejas un Japānas ārlietu ministri. Tā būs lieliska iespēja diplomātiem mazināt spriedzi, ko reģionā radījuši Ziemeļkorejas pēdējie raķešu izmēģinājumi. Tomēr nav skaidrs, kādu vēstījumu ASV ārlietu vadītājs atvedīs uz Manilu. 

Tilersons ieņēmis samierniecisku nostāju. "Mēs nevēlamies režīma maiņu [Ziemeļkorejā], mēs nevēlamies sagraut režīmu, mēs neizskatām paātrinātu Korejas pussalas atkalapvienošanu, mēs nemeklējam ieganstus karaspēka nosūtīšanai,» otrdien paziņoja ASV valsts sekretārs. «Mēs neesam jūsu ienaidnieks, mēs jūs neapdraudam, bet jūs radāt nepieļaujamus draudus mums, tāpēc mums ir jāatbild." 

Tilersona vēstījums nesaskan ar ietekmīgā republikāņu kongresmeņa Lindsija Greiema apgalvojumiem, ka Tramps viņam ir paudis apņemšanos lietot militārus līdzekļus, ja Ziemeļkoreja turpinās attīstīt raķetes, kuras var apdraudēt ASV. "Būs karš ar Ziemeļkoreju. Viņš [Tramps] man tā teica, es viņam ticu, un, ja es būtu Ķīna, es arī viņam ticētu un kaut ko darītu lietas labā," viņš sacīja telekanālam NBC News.

Baltā nama pārstāvji atkārtojuši Trampa administrācijas iepriekš pausto, ka jautājuma risināšanā tiekot izskatītas "visas iespējas". 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 3. augusta, numurā!

Top komentāri

Nav saprotams
N
ASV satraukums... ja amerikāņiem ir pretraķešu iznīcināšanas līdzekļi, kas pilnīgi droši aizsargā Austrumeiropas valstis pret krievu raķetēm, tad pašām ASV arī ir jābūt tādām pašām pret-raķešu ierīcēm, kas pilnīgi droši aizsargā pašas ASV no Z-Korejas raķetēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits