Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tramps uzvar republikāņu priekšvēlēšanās Ņūhempšīrā

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps otrdien uzvarēja republikāņu priekšvēlēšanās Ņūhempšīras štatā, pārspējot vienīgo atlikušo sāncensi Nikiju Heiliju.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc aptuveni 60% balsu saskaitīšanas, Tramps Heiliju pārspējis par 11 procentpunktiem.

"Es gribu apsveikt Donaldu Trampu," atzīstot savu sakāvi, Heilija paziņoja saviem atbalstītājiem pēc ASV telekanālu ziņām par šo priekšvēlēšanu rezultātu.

Bijusī Dienvidkarolīnas gubernatore un ASV vēstniece ANO Heilija tomēr solīja turpināt cīņu, apgalvojot, ka "šīs sacensības ne tuvu nav beigušās".

Savukārt Tramps savā uzvaras runā paziņoja, ka tad, kad 24.februārī priekšvēlēšanas sasniegs Heilijas dzimto štatu Dienvidkarolīnu, arī tur viņš gūs "vieglu uzvaru".

Tikmēr Heilija atkārtoti apgalvoja, ka Tramps ir vienīgais iespējamais republikāņu kandidāts, kuru spēj sakauts demokrātu izvirzītais pašreizējais Baltā nama saimnieks Džo Baidens.

"Vissliktāk glabātais noslēpums politikā ir tas, cik ļoti demokrāti grib balotēties pret Donaldu Trampu," izteicās viņa sāncense. "Trampa nominācija ir Baidena uzvara."

Taču Ņūhempšīras priekšvēlēšanas tika uzskatītas par Heilijas pēdējo iespēju apturēt Trampu, kuram, par spīti dažādām kriminālapsūdzībām, izdevies faktiski pilnībā pakļaut Republikāņu partiju savai kontrolei.

Heilija cerēja, ka izredzes Ņūhempšīrā pārspēt Trampu vairos apstāklis, ka šajā pavalstī republikāņu priekšvēlēšanās ļauts piedalīties arī neatkarīgajiem vēlētājiem.

Taču jau neilgi pēc balsošanas noslēguma mediji, pamatojoties uz savām aplēsēm, paziņoja, ka Tramps guvis uzvaru.

8.februārī priekšvēlēšanas paredzētas Nevadā un Virdžīnu salās, kas Heilijai ir mazāk draudzīgas.

Kā jau ziņots, Tramps jau iepriekš 15.janvārī guva pārliecinošu uzvaru pirmajās republikāņu priekšvēlēšanās Aiovā, pēc kurām no cīņas izstājās uzņēmējs Viveks Ramasvami, bet pēc tam arī Floridas gubernators Rons Desantiss, no 14 sākotnējiem pretendentiem cīņas laukā atstājot tikai divus.

Līdz šim neviens republikāņu pretendents uz startu prezidenta vēlēšanās nav uzvarējis abās ievadošajās priekšvēlēšanās.

Republikāņu nacionālajā konventā, kurā tiks lemts par partijas kandidātu 2024.gada prezidenta vēlēšanās, kopumā piedalīsies 2429 delegāti, un lai iegūtu parijas nomināciju pretendentam nepieciešamas vismaz 1215 delegātu balsis.

Ņemot vērā Trampa pārliecinošo pārsvaru jau pašā cīņas sākuma tās galīgais iznākums, domājams, pilnīgi noteikti tiks izšķirts tā dēvētajā lielajā otrdienā, 5. martā, kad tiks izcīnītas 874 delegātu balsis.

Pēc uzvaras Aiovā un Ņūhempšīrā Tramps sev nodrošinājis jau 62 delegātu balsis.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits