Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Eesti Ekspress: kara laikā medikamentu piegādes no Igaunijas uz Krieviju pieaugušas 600 reizes

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā strauji pieaugušas zāļu un medicīnas iekārtu piegādes no Igaunijas uz Krieviju, atklājuši igauņu medija Eesti Ekspress žurnālisti. Par to ziņo rus.delfi.lv.

Saskaņā ar izdevuma ziņoto, 2022.-2023.gadā Igaunijas uzņēmumi Krievijas patērētājiem piegādājuši medicīnas iekārtas  57,5 miljonu eiro vērtībā. 

Aptuveni ceturto daļu no šīs summas veido uzņēmuma “Ecliptica Baltic OÜ” darījumi, kas tirgo iekārtas asins pārliešanai. Tā klientu vidū Krievijas Federācijā esot uzņēmums “MP-Medical” (“МП-Медикал”), kas ietilpst “AFK-projekt”(“АФК-Проект”) grupā. Tam savukārt esot “simtiem līgumu” ar Krievijas valsts slimnīcām. 

“Ecliptica Baltic OÜ” īpašnieks ir Krievijas pilsonis, kuram ir uzturēšanās atļauja Igaunijā. Uz žurnālistu jautājumiem par saiknēm un darbību Krievijā uzņēmums neatsaucās un atbildes nesniedza.

Igaunijas Nodokļu un muitas departamenta statistika rāda, ka zāļu eksports no Igaunijas salīdzinot ar 2021. gadu pieaudzis 600 reizes. 2021.gadā uz Krieviju tika piegādātas 5,6 tonnas zāļu, bet 2023.gadā jau 3400 tonnas.

Kā norāda “Eesti Ekspress”, statistika galvenokārt attiecas uz Eiropas farmācijas uzņēmumu tranzīta kravām, kurām Igaunijas uzņēmumi nodrošina brokeru un loģistikas pakalpojumus.Taču arī pašu Igaunijas kompāniju ražoto zāļu eksports uz Krieviju, salīdzinot ar pirms kara periodu, esot pieaudzis 50 reizes (līdz 260 tonnām). Tai skaitā, uzņēmums “Kaltseks” piegādājis Krievijai farmaceitisko produkciju 67,7 miljonu eiro vērtībā. Vismaz daļa šo medikamentu tika ražoti uzņēmuma rūpnīcā Tallinā. Uzņēmuma preses dienests informējis, ka tā darbība Krievijas un Baltkrievijas tirgos esot “būtiski samazinājusies”, bet darbību šajos tirgos attaisno ar humanitāriem apsvērumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits