Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Moody's apstiprina Igaunijas kredītreitingu A1 līmenī

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's Investors Service apstiprinājusi Igaunijas kredītreitingu līdzšinējā "A1" līmenī, kā arī reitingam noteikta stabila nākotnes prognoze.

Aģentūra norāda, ka reitinga apstiprināšanu ietekmēja Igaunijas ekonomikas pretestības spēja ārējiem satricinājumiem, zemais valdības parāda līmenis, kā arī tas, ka valsts ir pakļauta ģeopolitiskiem riskiem.

Igaunijas ekonomikas pretestība ārējiem satricinājumiem joprojām ir spēcīga. Igaunijas ekonomikas izaugsme 2010.-2014.gadā bijusi 3,7%, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem eirozonā, atspoguļojot būtisku konkurētspējas uzlabojumu, kas tika sasniegts 2010.gadā krasi samazinot darbaspēka izmaksas. Vienlaikus Igaunijas ekonomika lielā mērā ir spējusi izturēt pēdējā laika satricinājumus, ko radīja ekonomikas apmēra sarukums Krievijā un vājā izaugsme Somijā, situāciju Igaunijas ekonomikā raksturoja Moody's.

Reālais eksports Igaunijā pērn audzis par 4%, neskatoties uz ekonomikas sašaurināšanos Krievijā, kas ir viens no tradicionāliem Igaunijas eksporta tirgiem, un to, ka Krievija ir pagarinājusi embargo lauksaimniecības produkcijas importam no Eiropas Savienības (ES). Tas apliecina Igaunijas eksportētāju spēju pārorientēties uz straujāk augošiem tirgiem, tostarp Ķīnu un Vāciju. Investīciju prognozes arī uzlabojās, kas ar ES fondu līdzekļu atbalstu veicinās notiekošās ekonomikas atkopšanās elastību. Igaunija šogad un dažos nākamajos gados iegūs no spēcīgākas izaugsmes, ko piedzīvos tās lielākie tirdzniecības partneri, norāda kredītreitingu aģentūra.

Moody's prognozē, ka Igaunijas iekšzemes kopprodukta pieaugums šogad būs 3%, bet nākamgad- 2,8%, kas ir lēnāka izaugsme nekā pirms finanšu krīzes, bet straujāka nekā vidēji tiek prognozēts eirozonā.

Reitinga prognoze saglabāta stabila, jo Moody's aplēses liecina, ka plānotie fiskālās politikas atvieglojumi neapdraudēs Igaunijas stingro fiskālo pozīciju, kas arī turpmāk būs viena no spēcīgākajām to valstu vidū, kuru reitingus sagatavo aģentūra. Igaunijas tālredzīgo ekonomikas politiku atbalsta arī tālāka ienākumu izlīdzināšanās ar ES vidējo līmeni, piebilst Moody's.

Darba tirgū Moody's sagaida, ka Igaunijas ierobežotais vietējais darbaspēka piedāvājums veicinās darba tirgus sašaurināšanos un tuvāko gadu laikā radīs spiedienu paaugstināt algas, kas apdraudēs Igaunijas konkurētspēju nākotnē. Turklāt Eiropas Komisija sagaida, ka Igaunijā darbspējīgo iedzīvotāju skaits nākamo desmit gadu laikā saruks, kas radīs papildu konkurētspējas izaicinājumus vidējā termiņā. Tas arī, visticamāk, ierobežos piemērotu prasmju pieejamību ekonomikā, kas savukārt iegrožo ārējo investīciju pieplūdumu, lai gan valdība veic atsevišķus pasākumus, lai mazinātu ierobežojumus ekonomiskajai migrācijai, tostarp augošajā informācijas tehnoloģiju sektorā.

Top komentāri

lauki
l
Priecātos, ja kaut ko līdzīgu beidzot uzrakstītu par situāciju Latvijā. Esam pārāk aizrāvušies ar utu meklēšanu svešos kažokos un ilgām diskusijām, kādas slimības tās pārnēsā. Reāliem risinājumiem pietrūkst gan saprāta, gan drosmes uzņemties atbildību un pieņemt lēmumus bez garām diskusijām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits