Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Lietuva šogad plāno nosūtīt uz Krieviju divas Misija - Sibīrija ekspedīcijas

Lietuva šogad plāno nosūtīt divas Misija - Sibīrija ekspedīcijas uz Krievijas Krasnojarskas reģionu, lai sakoptu izsūtīto lietuviešu kapavietas, piektdien paziņojuši projekta organizatori.

"Kopš projekta sākuma pirms 12 gadiem ekspedīcijas ir sakopušas plašas lietuviešu kapsētas Sibīrijā, bet vēl ir daudzas mazākas apbedījumu vietas, kas strauji izzūd," norādīja ilggadējais ekspedīciju vadītājs Arnolds Foks.

"Mazākajās apbedījumu vietās ir daudz efektīvāk strādāt mazākās grupās, jo darbs ir daudz koncentrētāks. Jo mazāka komanda, jo mobilāka tā ir. Ar divām dažādām ekspedīcijām mēs spēsim izdarīt divtik daudz," sacīja Foks.

Divpadsmit vasarās projektā Misija - Sibīrija sarīkotas jau 15 ekspedīcijas, jaunieši sakopuši vairāk nekā simts lietuviešu kapsētu, uzlikuši piemiņas zīmes, sastapušies ar Sibīrijā joprojām dzīvojošajiem tautiešiem un viņu pēctečiem, bet pēc atgriešanās izveidotas fotoizstādes, tapušas dokumentālās filmas, rīkots tūkstošiem tikšanos skolās un augstskolās.

Interese par šo ekspedīciju ar katru gadu pieaug. 12 gadu laikā pieteikumus dalībai kopumā iesnieguši 12 000 cilvēki. Ik gadus no visām pieteikuma anketām tiek atlasītas aptuveni 70, un šie pretendenti pārbauda savus spēkus nopietnā divu dienu pārgājienā pa Lietuvas mežiem.

Rezultātā tiek izveidot 16 cilvēku liela komanda, kas tiek nosūtīta divu nedēļu ekspedīcijā uz Sibīriju.

Šogad plānots sūtīt divas komandas ar 12 cilvēkiem katrā. Komandas dosies ceļā 17.jūlijā.

Lēsts, ka kopumā no 1941. līdz 1952.gadam no Lietuvas PSRS okupācijas režīms deportējis vismaz 132 000 cilvēku, tomēr kopējais izsūtījumā, komunistu koncentrācijas nometnēs un jau ceļā mirušo cilvēku skaits joprojām nav noteikts. Vēsturnieki uzskata, ka deportācijās Lietuvā cietusi gandrīz katra trešā ģimene.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits