Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Costa Concordia sāk pēdējo ceļu - uz sagriešanu metāllūžņos

Pie Itālijai piederošās Džiljo salas Tirēnu jūrā pirmdien sākās viena no vērienīgākajām daļēji nogrimuša kuģa izvilkšanas no ūdens operācijām pasaules vēsturē, ziņo BBC. Divus ar pusi gadus pēc luksuskruīzu kuģa uzskriešanas uz sēkļa, kurā gāja bojā 32 cilvēki, paredzēts to izvilkt no ūdens un nogādāt Dženovas ostā, kur tas tiks sadalīts metāllūžņos, otrdien raksta laikraksts Diena

"Viskritiskākā visā šajā unikālajā operācijā ir tieši pirmā diena, kurā kuģis ir jāizceļ ūdens virspusē. Ar tik lielu kuģi tas līdz šim vēl nekad nav darīts," ziņu aģentūrai AFP stāstīja dienvidafrikānis Niks Slouns, kurš vada kuģa izvilkšanas operāciju.

"Mēs šeit sastopamies faktiski ar lielu peldošu pilsētu, kas radīta tūkstošiem pasažieru un kur joprojām ir tonnām dažādu piesārņojošu vielu - degviela, dezinfekcijas līdzekļi un kanalizācijas ķīmiskās vielas," saka Džordžija Monti no Greenpeace, kas uz operācijas novērošanu nosūtījusi savu vides ekspertu komandu.

Paredzams, ka kuģis tiks pārvietots par 30 metriem tālāk no platformas un piesaistīts ar enkuriem tuvējā ostā, pēc tam inženieri pārbaudīs visus kuģa stāvus, lai konstatētu, vai tā struktūrai nav radušies nopietni bojājumi, kas traucētu tā tālāku pārvietošanu.

Tiek prognozēts, ka pati operācija varētu ilgt aptuveni sešas dienas, un plānots, ka ap 20. jūliju Costa Concordia ar ātrumu divi jūras mezgli stundā tiks aizvilkts uz Dženovas ostu, kas atrodas 240 kilometru uz ziemeļiem no Džiljo salas.

Kuģis tiks vilkts pa Korsikas kanālu garām Elbas salai un Kapraijas salai. Ja atļaus laikapstākļi, to varētu ievilkt Dženovas ostā 24. jūlijā. Tas tad tiks sagriezts metāllūžņos netālu no kuģu būvētavas, kurā tas tika uzbūvēts 2006. gadā.

"Mūsu kvēlākā cerība ir ne tikai simtprocentīgi, bet pat par visiem 300%, ka viss notiks, kā paredzēts, ka viņiem izdosies aizvākt projām šo liecību cilvēces vājumam, cik ātri vien iespējams," ziņu aģentūrai Reuters teicis Džiljo salas iedzīvotājs Antonia Belardo. Cits salas iedzīvotājs Italo Arjenti teicis: "Esmu patiesi laimīgs, ka viņi kuģi aizvilks. Citādi šis skats, ka pusnogrimušais kuģis te stāv, zinot, ka tajā gāja bojā tik daudz cilvēku, tas uzdzen šermuļus."

Costa Concordia kapteinis Frančesko Šetīno joprojām tiek tiesāts. Viņam ir izvirzītas apsūdzības kuģa nogremdēšanā, kas radījusi cilvēku nāvi, kā arī kuģa pamešanā pirms pasažieru evakuācijas.

AFP norāda, ka četru dienu ceļš līdz Dženovas ostai var nopietni apdraudēt vidi. Policijas video, kas filmēts applūdušajās kuģa telpās, rāda, ka tajā peld pussapuvuši dīvāni, datori, grāmatas, cilvēku apavi. Ir iespēja, ka visas šīs drazas var nonākt jūrā.

Tiek prognozēts, ka jūrā izplūdīs ap 263 tūkstošiem tonnu piesārņota ūdens no tā apakšējiem klājiem. Līdz šim arī nav izdevies no kuģa izsūknēt ap 100 tonnām degvielas.

Kuģa aizvilkšanas laikā ap to braukās īpašas ātrumlaivas, kurām jāatbaida no vraka delfīni un vaļi.

Tiek prognozēts, ka kuģa sagriešana metāllūžņos varētu prasīt vēl divus gadus.

Plašāk lasiet Jura Tihonova rakstā Itālijā sāk nogrimušā kruīzu kuģa izcelšanu otrdienas, 15.jūlija, laikraksta Diena 10.-11.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits