Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Facebook slēdz mediju lapas Austrālijā

Facebook un Austrālijas valdības strīds par sociālā tīkla regulāciju un vietējo mediju tiesībām saņemt atlīdzību par tajā publicēto saturu šonedēļ saasinājās, un tehnoloģiju gigants slēdza pieeju austrāliešu mediju lapām.

Austrālijas valdība un dažādas starptautiskās organizācijas jau ir paudušas sašutumu un norādījušas, ka šī rīcība tikai pierāda, ka aizvadītajos gados milzīgu varu ieguvušie sociālie mediji ir stingrāk jāregulē. 


Netaisās padoties

Tādi uzņēmumi kā Facebook un Google ir kļuvuši par neatņemamu informācijas aprites daļu un milzu spēlētāju digitālās reklāmas laukā. Piemēram Austrālijas mediju regulators aprēķinājis, ka teju 80% no tēriņiem par vietējo digitālo reklāmu nokļūst Google un Facebook kabatā. Nevienlīdzības risināšanai Austrālijas valdība, kā vēsta BBC, jau pērn sagatavoja likumprojektu, kas noteica, ka tehnoloģiju kompānijām būs nepieciešams maksāt medijiem par to satura klātesamību šajās vietnēs. Savukārt Facebook un Google atbildot piedraudēja ar mediju satura bloķēšanu un savu pakalpojumu apturēšanu. 

Ceturtdien Facebook savus draudus īstenoja un vietējo mediju lapas tika nobloķētas. To saturu nevarēja aplūkot nedz Austrālijā, nedz, kā vēsta The Guardian, citu valstu iedzīvotāji.

''Es domāju, ka viņu rīcība bija pilnīgi lieka un nepareiza,'' Facebook rīcību komentēja finanšu ministrs Džošs Fraidenbergs un piebilda, ka ''pasaules acis vēro šeit notiekošo''.

Facebook savukārt bloga ierakstā paziņoja, ka rīkojas ar ''smagu sirdi''. Uzņēmuma pārstāvis Viljams Īstons norādījis, ka topošais likums grasās sodīt Facebook par saturu, ko tas nav prasījis publicēt Facebook, un piebildis, ka sociālais tīkls ir netieši ienesis medijiem simtiem miljonu peļņu. Vienlaikus līdz ar mediju lapu slēgšanu pieeja tika liegta arī virknei valsts iestāžu lapu, tostarp ar veselības aprūpi saistītajiem kontiem. Lai gan Facebook ir atzinis, ka tā bijusi kļūda, uzņēmums nav devis konkrētu atbildi, kad pieeja šīm lapām tiks atjaunota. 

Facebook rīcība izpelnījās starptautisku nosodījumu. ''Nakts vidū veselai valstij nogriezt pieeju svarīgai informācijai ir neiedomājami,'' komentēja starptautiskās organizācijas Human Rights Watch pārstāve Eleina Pīrsone.

Uzņēmuma rīcība globālās pandēmijas laikā ir īpaši nepatīkama, jo, kā ziņo mediji, ap 17 miljoniem austrāliešu paļaujas uz sociālajā tīklā pieejamo ziņu saturu. 


Google slēdz līgumus

''Šī rīcība tikai apstiprina pieaugošās bažas, ko pauž pasaules valstis, par lielo tehnoloģiju uzņēmumu uzvedību,'' sacījis Austrālijas premjers Skots Morisons un paziņojis, ka negrasās piekāpties. Eksperti uzskata, ka Facebook rīcība var atspēlēties pašam uzņēmumam, paātrinot ASV un citu valstu centienus ne tikai izdot likumus, kas liek uzņēmumam maksāt par mediju satura klātesamību platformā, bet arī ierobežot sociālo mediju varu, raksta The New York Times. Piemēram, ASV Demokrātu partija jau ilgstoši izskata iespējas sociālo mediju platformas pielīdzināt tradicionālajiem medijiem, piemērojot tiem lielāku atbildību par tajos publicēto saturu. Līdzīgas iespējas izskata arī Francija un Vācija.

Lai gan arī Google ir kritizējis Austrālijā topošo likumprojektu, ceturtdien nāca klajā paziņojums, ka uzņēmums ir noslēdzis vienošanos par satura pārpublicēšanu ar Rūperta Mērdoka mediju impēriju News Corp, kurai pieder The Times, The Wallstreet Journal, The Australian un virkne citu izdevumu.

Google pārstāvis Dons Herisons solījis, ka drīzumā tiks atklātas arī citas vienošanās, kas ''palīdzēs medijiem''.

Jāmin, ka Google arī citviet ir vienojies ar mediju kompānijām. Tāpat arī, piemēram, gan Apple, gan Facebook Lielbritānijā uztur atsevišķus ziņu apkopošanas servisus, kas strādā, pateicoties līgumiem ar medijiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits