Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Amatpersona: Sarunas ar talibiem par nemiernieku biroja atvēršanu nav notikušas

Afganistāna nav kontaktējusies ar talibiem jautājumā par nemiernieku politiskā biroja atvēršanu, pirmdien apliecināja Kabulas Augstās miera padomes amatpersona, piebilstot, ka kaut arī debates par talibu pārstāvniecības atrašanas vietu un statusu turpinās jau kādu laiku, atrast talibu pārstāvi sarunu uzsākšanai izrādījies grūts uzdevums.

Kabula vēl decembra vidū nāca klajā ar priekšlikumu, ka piemērotākās valstis talibu pārstāvniecības izveidošanai būtu Saūda Arābija un Turcija. "Oficiālu kontaktu nav bijis," sacīja Augstās miera padomes amatpersona. "Mēs vairākus gadus esam mēģinājuši nodibināt kontaktus. Ir ieguldītas pūles, bet taustāmu rezultātu nav."

15. decembrī notikušajā prezidenta Hamida Karzai un Augstās miera padomes pārstāvju sanāksmē tika pieņemts 11 punktu dokuments, kurā noteikti priekšnosacījumi talibu pārstāvniecības atvēršanai.

Talibiem ir jābeidz karot, jāsarauj saites ar starptautisko teroristu tīklu Al Qaeda un jāpieņem Afganistānas konstitūcija, kurā garantētas cilvēktiesības, teikts dokumentā. Tur arī minēts, ka ir jāapzina autoritatīvi talibu pārstāvji, kas varētu piedalīties sarunās.

Nesen laikraksts The Washington Post ziņoja, ka ASV ir panākušas provizorisku vienošanos ar talibu sarunvedējiem un tās ietvaros paredzēts no Gvantanamo cietuma atbrīvot piecus afgāņu ieslodzītos, kas būtu sava veida labas gribas žests, lai talibi piekristu pamieram. Tomēr šim solim veto uzlicis prezidents Karzai, vēstīja laikraksts.

Arī prezidenta un miera padomes pieņemtajā dokumentā uzsvērts, ka ārvalstis nedrīkst iejaukties miera procesa gaitā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits