Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Ar raķetēm pret sankcijām

Ziemeļkorejas režīms ceturtdien deva pavēli palaist sešas tuva darbības rādiusa raķetes, šādi nodemonstrējot, ko domā par ANO Drošības padomes (DP) dažas stundas agrāk vienbalsīgi pieņemto lēmumu pastiprināt starptautiskās sankcijas pret Phenjanu saistībā ar tās neseno kodoltestu un ballistiskās raķetes izmēģinājumu, piektdien vēsts laikraksts Diena.

Skeptiķi norāda, ka sankciju īstenošana dzīvē lielā mērā būs atkarīga no Ziemeļkorejas tuvākās sabiedrotās un lielākās tirdzniecības partneres - Ķīnas. 

Ziemeļkoreja janvāra sākumā veica jau ceturto kodolizmēģinājumu kopš 2006. gada. Phenjana apgalvoja, ka pirmo reizi veiksmīgi detonējusi ūdeņraža bumbu, kas ir daudzkārt jaudīgāka par atombumbu. Eksperti un Ziemeļkorejas kaimiņvalstis Dienvidkoreja un Ķīna izteica šaubas, ka totalitārā valsts patiešām izmēģinājusi ūdeņraža bumbu. Visticamāk, ziemeļkorejieši kārtējo reizi dziļi pazemē sarīkoja atombumbas sprādzienu.

Februāra sākumā Ziemeļkoreja, neraugoties uz starptautiskās sabiedrības iebildumiem, palaida nesējraķeti, kas izplatījumā nogādājusi telekomunikāciju satelītu. Reģiona valstis un ASV uzskata, ka patiesībā Phenjana kārtējo reizi izmēģinājusi tāla rādiusa ballistisko raķeti, uz kuras potenciāli varētu uzstādīt kodolgalviņu.

Gan vienā, gan otrā gadījumā ziemeļkorejieši pārkāpa totalitārajai valstij iepriekš noteiktās sankcijas, kuru mērķis ir apgrūtināt režīma iespējas attīstīt kodolieročus un vēl vairāk destabilizēt drošības situāciju reģionā. Raidsabiedrība BBC vēsta, ka ASV un Ķīna septiņas nedēļas diskutējušas par jaunām sankcijām.

ANO DP trešdien vienojās pastiprināt sankciju režīmu pret Ziemeļkoreju. Tās aizliedz importēt derīgos izrakteņus, piemēram, ogles, dzelzsrūdu, zeltu un titānu, kas Phenjanai ienes cieto valūtu, ko tā var tērēt kodolprogrammai. Sankcijas arī neļaus importēt uz Ziemeļkoreju aviācijas degvielu, kas var tikt izmantota raķešu darbināšanai. ANO dalībvalstis drīkstēs pārbaudīt pilnīgi visus kravas kuģus, kas dosies uz vai ieradīsies no Ziemeļkorejas.

ANO uzsvērusi, ka sankciju mērķis nav kaitēt vienkāršajiem pilsoņiem, bet Ziemeļkorejas elitei. Tāpēc ieviests aizliegums importēt uz Ziemeļkoreju luksuspreces, kuru vērtība pārsniedz 2000 dolāru (1840 eiro), kā arī iesaldēti 16 amatpersonu un 12 iestāžu aktīvi ārvalstīs.

ASV prezidents Baraks Obama aplaudējis starptautiskajai sabiedrībai, kas esot "runājusi vienā balsī", lai pateiktu Ziemeļkorejas vadoņiem, ka viņiem jāatsakās no kodolprogrammas, kuras dēļ valsts jau gadu desmitiem atrodas dziļā izolācijā.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Ar raķetēm pret sankcijām lasiet piektdienas, 4.marta, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits