Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Arktikas reģionā pieaug konfrontācija

Nelielajā Fērbenksas pilsētiņā Aļaskā šonedēļ ir ieradušās ietekmīgas amatpersonas, jo trešdien un ceturtdien tur norisināsies Arktikas padomes dalībvalstu samits. Par pasākuma nopietno līmeni liecina tas, ka forumā piedalīsies arī ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Samita laikā tā dalībnieki apspriedīs Arktikas nākotni un valstu sadarbību reģionā, kas globālo klimata izmaiņu dēļ ir kļuvis pieejamāks un ekonomiski pievilcīgāks, trešdien lasāms laikrakstā Diena.

Reģiona valstis – ASV, Kanāda, Dānija, Islande, Norvēģija, Zviedrija, Somija un Krievija – pēdējos gados iesaistījušās sacensībā par piekļuvi potenciāli milzīgajiem fosilo energoresursu krājumiem, kas atrodas zem pagaidām vēl pārsvarā ar ledu un sniegu klātās teritorijas. Līdz šim visagresīvāk savas pretenzijas uz ietekmi Arktikā izrādījusi Krievija, kas ir izvērsusi militāro klātbūtni reģionā. 

Arktikā gaisa temperatūra pieaug divreiz ātrāk nekā citviet, un zinātnieki prognozē, ka 2050. gada vasarā reģions, kas līdz šim bijis pazīstams kā viens no skarbākajiem un cilvēku dzīvošanai nepiemērotākajiem, būs pilnībā brīvs no ledus un sniega.

Ledus kušana Arktikā atsedz jaunus jūras ceļus, kurus varēs izmantot ne tikai starpkontinentāliem kravu pārvadājumiem, bet arī lai piekļūtu rajoniem, kuru dzīlēs, pēc zinātnieku aprēķiniem, atrodas 13% no pasaules neatklātajām naftas un 30% no dabasgāzes rezervēm. To vērtība tiek lēsta vismaz 35 triljonu dolāru (32 triljoni eiro) apmērā. 

Tas ir pietiekami nopietns iemesls, lai reģiona valstis nestāvētu malā un iesaistītos Arktikas "dalīšanā". Krievija jau 2007. gadā sāka regulārus stratēģisko bumbvedēju lidojumus virs ledus klātajām teritorijām un simboliski nostiprināja savu karogu Ziemeļu Ledus okeāna dzelmē.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 10.maija, numurā!

Top komentāri

Muradelli
M
pēc 30 gadiem no krievijas nekas dižs pāri nebūs palicis , tai reģionā saimniekos ķīnieši
Mure
M
Cilvēki ir idioti ! Kūst ledāji, jo pārāk daudz tiek dedzināti fosilie kurināmie un pieejamāki kļūst jauni krājumi, bet cilvēki tik gatavojās tos arī dedzināt...!!! Vājprāts ! Cilvēks ir radījums, kas pats iznīcina savu māju. Daba to nepiedos un noslaucīs kā kaitēkļus! Labāk būtu mežus stādījuši !
Vēl viena "fronte"
V
ņemot krievu flotes pieticīgās iespējas, pundurelim tātad ir akūti vajadzīga. Stratēģis, jo.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits