Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Austrālijā ekstrēmisti plānoja valsts vēsturē asiņainākos uzbrukumus

Austrālijas valdība un iedzīvotāji saņēmuši kārtējo brīdinājumu, ka valsts atrodas islāma ekstrēmistu "interešu zonā". Policijai izdevies aizturēt četrus Austrālijas iedzīvotājus, kurus tur aizdomās par terora aktu plānošanu, kas realizācijas gadījumā būtu lielākie valsts vēsturē. Aizturētie saistīti ar kādu Somālijā bāzētu ekstrēmistu organizāciju.

Atriebība par Afganistānu


Vienam no aizturētajiem, 25 gadus vecajam Najafam el Sajedam, izvirzītas apsūdzības terora aktu plānošanā, bet trīs pārējie ekstrēmisti apcietināti, lai viņus nopratinātu. Operācijas gaitā policija iepriekš aizturējusi vēl vienu vīrieti, kurš vairākkārt nopratināts. Viņam kā drošības līdzeklis piemērots ieslodzījums.

Vīriešu aizturēšanas operācijā piedalījās aptuveni 400 policijas un Austrālijas drošības dienestu darbinieku, kuri iebruka deviņpadsmit īpašumos valsts dienvidu pilsētā Melburnā un tās apkārtnē. Operācija bija kulminācija septiņus mēnešus ilgušajai izmeklēšanai, raksta BBC. Tās gaitā policija pārbaudījusi telefonsarunas un elektronisko saraksti, kurās spriests par ieroču iegādi un uzbrukumu veidu.

Izmeklētāji uzskata, ka vīrieši, kuri ir somāliešu un libāniešu izcelsmes Austrālijas pilsoņi, vēlējās sarīkot uzbrukumus Holsvortija armijas bāzei Sidnejas pievārtē un citiem militārajiem objektiem Viktorijas štatā. Viņi plānojuši iebrukt militārajā bāzē un nošaut pēc iespējas vairāk karavīru, bet beigās izdarīt pašnāvību. Policija uzskata, ka uzbrukumi bija paredzēti kā atriebība par Austrālijas līdzdalību militārajās operācijas Irākā un Afganistānā. Austrālijas premjerministrs Kevins Rads jau paziņojis, ka šie notikumi neietekmēšot valsts bruņoto spēku līdzdalību drošības operācijās Afganistānā. Austrālijas karaspēks no Irākas jau ir izvests.

Ienaidnieki no pašu vidus


Likumsargiem izdevies noskaidrot, ka četrotne saistīta ar Somālijā bāzēto islāmistu organizāciju Al Shabaab, kurai ir ciešas saites ar starptautisko teroristu tīklu Al Qaeda. Daļa no aizturētajiem savulaik pabijusi Somālijā, lai piedalītos Al Shabaab rīkotajās teroristu pašnāvnieku mācībās.

Austrālijas drošības iestādes jau gadiem uzskatījušas, ka valstī dzīvojošajai spēcīgajai somāliešu (aptuveni 16 tūkstošu) kopienai ir ciešas saites ar etniskajā dzimtenē mītošajiem islāmistu kaujiniekiem. Tomēr šī saikne līdz šim nav pierādīta, vēsta The Times.

K.Rads uzskata, ka aizturēšana liecina par Austrālijas atrašanos zem teroristu lupas. "Šie notikumi ir visnopietnākais atgādinājums visiem austrāliešiem, ka terorisma draudi pastāv joprojām, un tas pieprasa mūsu drošības institūcijām nezaudēt modrību," sacīja Austrālijas premjers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits