Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Bandas izmanto čigānu bērnus zagšanai Eiropā

Par mītnes zemēs diskriminēto tautu satraukums arī rietumos

Vairākās Rietumeiropas valstīs policija paudusi satraukumu par aizvien pieaugošo noziegumu skaitu, ko veic nepilngadīgie čigāni, un atzīst, ka nespēj šo profesionāli organizēto procesu ierobežot. Televīzijas BBC 2 raidījums This World, atsaucoties uz Spānijas policiju, vēsta, ka valsts galvaspilsētā Madridē 95 procenti par ielās izdarītajām zādzībām aizturēto bērnu (jaunāki par 14 gadiem) ir čigāni no Rumānijas. Lai gan lielu daļu noziegumu čigāni veic, lai pabarotu sevi un ģimeni, tomēr bieži vien viņi to dara kriminālu grupējumu interesēs.

Nopelna tūkstošus


Pēdējā laikā Madridē palielinājies no bankomāta naudu izņēmušo cilvēku apzagšanu skaits. Parasti nolūkotā upura uzmanību novērš kāds pieaugušais, bet tajā brīdī pieskrien bērns, kurš izrauj naudu un aizbēg. 13 gadu vecā čigānu meitene Daniela stāsta, ka vienā veiksmīgā zādzībā varot iegūt aptuveni 300 eiro (210 latu) bez riska tikt sodītai. Notveršanas gadījumā vainīgos nevar bargi sodīt, jo Spānijā kriminālatbildība iestājas no 14 gadiem.

Eiropas modes metropolē Milānā 2007.gadā, neilgi pēc Rumānijas pievienošanās Eiropas Savienībai, strauji pieauga nepilngadīgo čigānu pastrādāto zādzību skaits. Policija atklāja, ka bērnus izmanto noziedznieki. "Mēnesī viens bērns ieguva aptuveni 12 tūkstošu eiro (8,4 tūkstoši latu). Ja mēs šo skaitli sareizinām ar 50 bērniem, iegūstam astronomisku summu," stāsta komisārs Frančesko Mesina, kurš vadīja izmeklēšanu. Bieži vien bērniem liek ubagot, un viņi spiesti saņemt sāpīgus sitienus, ja mājās atgriezušies bez naudas.

BBC vēsta, ka Rumānijas čigānu kriminālie vadoņi sūta cilvēkus, arī bērnus, uz ārzemēm zagt, un no viņu laupījuma sev ceļ lepnas villas.

Negaida arī Rietumos

Uz jautājumu, kas liek čigāniem doties prom no mītnes zemēm un nodarboties ar nelikumībām ārzemēs, eksperti parasti atbild, uzsverot diskrimināciju, ko čigāni gadu desmitiem izjūt Rumānijā, Čehijā, Slovākijā un Ungārijā —valstīs, kurās dzīvo lielākās čigānu kopienas Eiropā. Pēdējos gados Čehijā un Ungārijā vairākkārt tikušas aizdedzinātas čigānu mītnes, bet pēdējā gada laikā visā Ungārijā notikuši vairāki bruņoti uzbrukumi šīs tautības cilvēkiem. Daļa uzbrukumu bijuši ar letālu iznākumu.

Pēdējā laikā lielu popularitāti Ungārijā iemantojusi galēji labējā partija Jobbik, kas atklāti izmanto pret čigāniem vērstu retoriku. Partija apgalvo, ka ir jāaptur "nekontrolējamie čigānu noziegumi" un jāsamazina sociālie izdevumi ilgstoši bez darba esošo čigānu nodrošināšanai.

Tomēr atplestām rokām čigānus negaida arī pārtikušās rietumvalstis. Piemēram, Itālijā pēdējos gados čigāni vainoti zvērīgu slepkavību izdarīšanā. Milānas un Romas apkārtnē ar buldozeriem nojauktas nelegālās čigānu apmetnes un varasiestādes draudējušas deportēt čigānu imigrantus. 2007.gadā Itālijas labējie politiķi vēlējās noņemt pirkstu nospiedumus visiem valstī mītošajiem čigāniem. Domstarpības ar varasiestādēm bijušas arī Īrijā.

Top komentāri

Teodora
T
Jā, Inga, apmēram tā tas ir. Kad ieraugu čigānus mani pārņem vienkāršas šausmas, turu somiņu ciešāk un ātrāk cenšos tikt no tās vietas projām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits