Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bažās par robotiem-slepkavām pētnieki aicina boikotēt Dienvidkorejas universitāti

Vairāk nekā 50 prominenti akadēmiķi un mākslīgā intelekta jomas pētnieki no 30 valstīm parakstījuši aicinājumu boikotēt Dienvidkorejas universitāti - Korejas Zinātnes un augsto tehnoloģiju institūtu -, saistībā ar bažām par šīs universitātes noslēgto līgumu ar militārās tehnoloģijas ražotāju Hanwha Systems. Pētnieki nobažījušies, ka Dienvidkorejas universitātes sadarbība ar Hanwha Systems beigsies ar autonomo ieroču jeb tā dēvēto robotu-slepkavu izstrādi.

"Ir ļoti daudz lielisku veidu, kā likt lietā mākslīgo intelektu, lai glābtu dzīvības, tostarp militārā kontekstā, bet atklāts paziņojums par nolūku izstrādāt autonomus ieročus un partnerattiecības ar šādu uzņēmumu (Hanwha Systems) raisa nopietnas bažas," izdevumam The Guardian izteicies boikota organizētājs un Jaundienvidvelsas (Austrālija) Universitātes profesors Tobijs Valšs.

Boikots izpaudīsies kā nesadarbošanās ar Dienvidkorejas universitātes mācībspēkiem nekādā jomā, tostarp netiks uzņemti viesi no šīs skolas.

"Šī ir ļoti respektabla universitāte, kas nolēmusi veidot partnerattiecības ar ētiski apšaubāmu partneri," piebilda akadēmiķis. Viņš uzskata, ka autonomo ieroču izstrāde nepalīdzēs uzlabot drošības situāciju Korejas pussalā, tieši otrādi - drošības riskus paaugstinās. Hanwha Systems ir viens no lielākajiem ieroču ražotājiem Dienvidkorejā un ražo arī 120 valstīs ar starptautisku līgumu aizliegtu munīcijas veidu - tā dēvētās kasešu bumbas.

Pētnieku kolektīvs ar boikota pieteikumu klajā nāk nedēļu pirms ANO sanāksmē Ženēvā paredzēts debatēt par autonomo ieroču jautājumu. Kopumā jau vairāk nekā 20 valstis aicinājušas pavisam aizliegt autonomo ieroču izstrādi, bažījoties gan par šādu robotu-slepkavu precizitāti, pielietojot letālu spēku, gan par mākslīgā intelekta kaujas mašīnu spēju 100% gadījumu atšķirt pretinieku no savējiem spēkiem vai civiliedzīvotājiem.

Top komentāri

si vis pacem, para bellum
s
Pētnieka profesija neglābj no analfabētisma. Pretinieka iznīcināšana karā, sevišķi, ja šis pretinieks ir iebrucējs un okupants, ir gan ētiska, gan likumīga. Starp citu, pirmo bez cilvēka dalības nogalinošo ieroci lietoja mūsu senči jau pēdējā ledus laikmeta beigās. Šis ierocis bija uz mamutu takas izrakta bedre ar asu mietu vidū.
si vis pacem, para bellum
s
Ziemeļkorejieši ieslēguši noderīgo idiotu tīklu. Uz robežas izvietoti autonomie ieroči mazina provokāciju risku no ziemeļkorejiešu puses, bet nekādu savējo vai civilo šo ieroču apšaudes sektorā nevar būt. Un vispār, karā humānisms var būt tikai pret savējiem, protams, uz ienaidnieka rēķina.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits