Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Beļģiju šķeļ iecere legalizēt bērnu eitanāziju

Beļģija ir viena no retajām pasaules valstīm, kurā ir atļauta nedziedināmi slimu cilvēku eitanāzija jeb priekšlaikus izraisīta nāve, lai izbeigtu pacienta ciešanas. Tāpat kā citur, arī Beļģijā ir noteikts vecums, no kura cilvēki var lūgt eitanāziju. Jau šogad Beļģija var kļūt par pirmo zemi, kur vecuma cenzs tiek atcelts, tādējādi nāvējošo injekciju vai zāļu devu varētu saņemt arī bērni, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Paredzams, ka gada pirmajā pusē valsts parlaments sniegs galīgo atbalstu likumprojektam, kas atļauj eitanāziju nāvīgi slimiem bērniem un pusaudžiem. Priekšlikumu, kam ir politisks un sabiedrības atbalsts, kritizē konservatīvi noskaņotie politiķi un dažādu reliģisko kopienu līderi, to pretrunīgi vērtē arī ārsti.

Pagājušā gada oktobrī nāvējošu injekciju saņēma kāda 44 gadus veca sieviete, kurai bija izdarītas vairākas neveiksmīgas dzimuma maiņas operācijas, pēc kurām viņas ķermenis atteicās pieņemt jaunos dzimumorgānus. Viņa lūdza eitanāziju, pamatojot to ar neizturamām psiholoģiskām ciešanām. Daudzi beļģi uzdod jautājumu, vai psiholoģisks diskomforts ir pietiekams pamats, lai atļautu veikt eitanāziju.

Psiholoģiskās ciešanas nav pieminētas likuma grozījumos, kas paredz legalizēt bērnu eitanāziju un ko pagājušajā mēnesī atbalstīja Beļģijas parlamenta augšpalāta jeb Senāts. Likumprojektu nodos caurskatīšanai apakšpalātā, kas to, visticamāk, pieņems līdz maijam, kad ir paredzētas kārtējās parlamenta vēlēšanas.

Grozījumos teikts, ka eitanāziju varēs lūgt nedziedināmi slimi bērni, kurus moka "pastāvīgas un nepanesamas fiziskas ciešanas". Tomēr bērnam būs jābūt spējīgam apzināties, kas ir eitanāzija. Bērna lūgumam būs nepieciešams vecāku un ārstu akcepts, raksta The New York Times.

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā Beļģiju šķeļ iecere legalizēt bērnu eitanāziju pirmdienas, 13.janvāra, laikraksta Diena 12.-13.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits