Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Cīņa par varu apdraud Artek nometnes nākotni

Slavenā pionieru nometne nonākusi uz bankrota sliekšņa. Bērnu atpūtas centrs Artek, kas padomju laikā bija pazīstams kā pasaules pionieru galvaspilsēta, kļuvis par Ukrainas politiķu konflikta objektu. Artek vadība žēlojas, ka nometnei draud bankrots. Ukrainas presē izskanējušas aizdomas, ka Arteka novešana līdz bankrotam ir daļa no ļaunprātīga plāna, kura mērķis ir piesavināties vērtīgo zemi.

Ukrainas prezidents Viktors Juščenko un premjerministre Jūlija Timošenko apņēmušies nepieļaut šādu notikumu attīstību, bet viņiem ir grūti vienoties, kam būtu jāuzņemas atbildība par Arteka glābšanu. Artek atrodas skaistā vietā Krimas pussalā pie Melnās jūras. Padomju vara šo bērnu atpūtas nometni izveidoja pirms vairāk nekā 80 gadiem, lai dotu iespēju atpūsties bērniem no visas PSRS un citām Maskavai draudzīgām valstīm. Pionieru nometne kalpoja arī padomju propagandas mērķiem; to bieži apmeklēja ietekmīgi viesi, piemēram, PSRS kompartijas vadoņi Ņikita Hruščovs un Leonīds Brežņevs, Kubas vadonis Fidels Kastro un Indijas līdere Indira Gandija.Bankrota draudi Ziedu laikos Artek nometni apmeklēja vairāk nekā 20 000 bērnu gadā, bet pēc PSRS sabrukuma sākās panīkums. Ukrainai trūkst naudas nometnes uzturēšanai, tādēļ pēdējā laikā Arteku skārušas nopietnas finansiālās problēmas. Artek darbinieki jau trīs mēnešus nav saņēmuši algu, daļai ēku atslēgta elektrības padeve. Artek direktors Boriss Novožilovs janvāra vidū pieteica badastreiku un vēlāk tika ievietots slimnīcā sirdsdarbības traucējumu dēļ. Bijušie nometnes viesi aicina glābt Arteku no bankrota. Artek vadība saņēmusi vēstuli arī no amerikāņu meitenes Samantas Smitas mātes Džeinas. Desmit gadu vecā skolniece S.Smita kļuva slavena 1982.gadā, kad viņa uzrakstīja vēstuli PSRS līderim Jurijam Andropovam un lūdza glābt pasauli no atomkara. J.Andropovs viņu ielūdza paciemoties PSRS, kur mazā Samanta varēja izbaudīt atpūtu Artek nometnē. "Bērni ir lielākā mūsu bagātība. Esmu pārliecināta, ka valdība ir spējīga atrast veidu, kā glābt Arteku. Kas gan var būt svarīgāks par bērniem?" vēstulē raksta Dž.Smita (pati Samanta pāris gadu pēc vizītes PSRS gāja bojā aviokatastrofā).Vērtīgā zeme Ukrainas prezidents Viktors Juščenko uzdevis valdībai parūpēties par Artek glābšanu. Viņš apgalvo, ka J.Timošenko valdība vilcinājusies piešķirt līdzekļus Artek uzturēšanai. Šonedēļ parlaments beidzot nolēma, ka Artek uzturēšanai šogad tiks atvēlēti 79 miljoni grivnu (5,5 miljoni latu). Paredzams, ka par šo naudu varētu apmaksāt 20 000 bērnu uzturēšanos Artekā. Ukrainas bērnu vecāki iepriekš žēlojušies, ka šāda iespēja ir tikai elites un bagātnieku bērniem, nevis vienkāršo ukraiņu atvasēm. Ukrainas presē paustas aizdomas, ka Arteka bēdīgais finansiālais stāvoklis ir izdevīgs cilvēkiem, kas gribētu privatizēt vērtīgo zemi. Artek aizņem vairāk nekā 200 hektāru plašu teritoriju, pārdošanas gadījumā zemes vērtība varētu būt simtiem miljonu dolāru. Ukrainas ekonomists Andrijs Kļimenko aģentūrai Interfax stāsta, ka laika posmā no 2002. līdz 2008.gadam zemes vērtība Krimas dienvidos ievērojami palielinājusies. Pašlaik par 100 kvadrātmetriem nākas maksāt no 30 000 līdz 50 000 dolāru. Šī iemesla dēļ Artek būtu ļoti gards kumoss privatizētājiem. Taču parlaments šonedēļ nolēma, ka Artek zemei tiek piešķirts īpašs statuss, tādēļ šo zemi nedrīkst pārdot.

Top komentāri

smaidīgā
s
Arī biju- nometnē Lazurnaja, tiku par labām sekmēm. Daba fantastiska, tiesa- ilūzijas par "padomju bērnu paradīzi" tika izklīdinātas ātri un brīžiem ļoti gribējās mājās... Tomēr visumā- interesanta pieredze, gribētos atkal aizbraukt un izstaigāt tās vietas:) O, jā, Takeši- tā disciplīna un sasauksmes bija bezmaz kā armijā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits