Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
2000.gadā Taimiras ganāmpulkā bija miljons ziemeļbriežu; pēdējie novērojumi liecina, ka nu to skaits sarucis līdz 600 tūkstošiem

Dramatiski sarūk savvaļas ziemeļbriežu skaits

Pasaules lielākais ziemeļbriežu savvaļas ganāmpulks kopš 2000. gada sarucis par 40%, atsaucoties uz Amerikas Ģeofiziskās savienības sanāksmes laikā publiskoto zinātnieku pētījumu, vēsta BBC. Šos dzīvniekus Taimiras pussalā Krievijas galējos ziemeļos ietekmējusi gaisa temperatūras celšanās un cilvēku aktivitātes pieaugums. Tas licis ziemeļbriežiem mainīt pat ikgadējās migrācijas gaitu, trešdien lasāms laikrakstā Diena.

Taimiras savvaļas ziemeļbriežu ganāmpulks ir visvairāk novērotā ziemeļbriežu grupa pasaulē. Jau gandrīz 50 gadu garumā tiek veikti šā ganāmpulka novērojumi no gaisa, pēdējā laikā tiek izmantoti arī satelītnovērojumi. 2000. gadā šā ganāmpulka lielums sasniedza vienu miljonu. Pēdējie pētījumi liecina, ka īpatņu skaits samazinājies līdz 600 tūkstošiem.

"Notiek nozīmīgs ziemeļbriežu savvaļas ganāmpulku samazinājums, kas novērojams arī citās pasaules daļās," paziņojis ASV Ziemeļaiovas Universitātes Arktiskā centra vadītājs Andrejs Petrovs. "Klimata izmaiņas ir viens no kritiskajiem faktoriem. Mēs zinām, ka pēdējās divās desmitgadēs gaisa temperatūra pieaugusi par 1,5 grādiem pēc Celsija. Un tas noteikti ietekmē ziemeļbriežu migrācijas paradumus."

Ziemeļbrieži vasarā pārvietojoties uz austrumiem, lai izvairītos no cilvēku industriālās attīstības aktivitātēm. Taču pētnieki vienlaikus arī noskaidrojuši, ka ziemeļbrieži cenšoties pārvietoties vairāk uz ziemeļiem un augstākiem apvidiem. Visticamāk, tas saistīts ar to, ka viņi meklē aukstāku klimatu, lai izvairītos no odiem, kuru paliek vairāk ziemeļbriežu tradicionāli apdzīvotajos apgabalos, kuros kļūst arvien siltāks un mitrāks.

Petrovs uzskata, ka tagad palielinās attālums, kas ziemeļbriežiem jāpārvar ziemas un vasaras migrācijas gaitā. Tas sarežģī ceļu, kas jāveic kopā ar jaundzimušajiem teļiem. Upes šajos reģionos sasilšanas dēļ kļūst platākas, dzīvniekiem lielāki attālumi jāveic peldus. Tas rada teļu lielāku mirstību.
Ziemeļbrieži esot ļoti svarīgi biodaudzveidībai – daudzām sugām Arktiskajos apgabalos tie ir daļa no pārtikas ķēdes, arī cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits