Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Eksperti: uzbrukums Kabulai ir taktiska talibu uzvara

Talibu sarīkotajā dramatiskajā uzbrukumā Kabulas centrā zaudējumi ir relatīvi nelieli, tomēr tā ir nozīmīga stratēģiskā uzvara nemierniekiem, kas apliecinājuši, ka var īstenot uzbrukumus šķietami drošajā galvaspilsētā, ja to grib, norāda eksperti.

ASV vēstnieks Afganistānā skaidroja, ka nesenais uzbrukums, kurā tika nogalināti 15 cilvēki un seši starptautiskās koalīcijas karavīri ievainoti, "nav nekas liels".

Savukārt Amerikāņu sabiedrības projekta pētnieks Džošua Fausts sacīja, ka koordinētie uzbrukumi bijuši psiholoģiska "katastrofa" NATO un afgāņu spēkiem.

"Tā mērogi, ilgums, kā arī pārdrošība, ar kādu tas tika pastrādāts, lai arī kādi būtu bijuši zaudējumi, to padara nozīmīgu," norādīja eksperts, runājot par raķešu un granātu krusu, kā arī pašnāvnieku sarīkotajiem sprādzieniem, kas dzīvi pilsētā pārvērta haosā.

19 stundas ilgušais pārdrošais uzbrukums ir jaunākais apliecinājums tam, ka starptautiskie spēki "nespēj stāties pretī nemierniekiem, kas stingri apņēmušies izjaukt dzīvi galvaspilsētā", norādīja Fausts.

Kā kaujas operācija uzbrukums Kabulā bija neveiksme, "tomēr medijos - uzvara un līdz ar to arī stratēģiska uzvara", skaidroja informācijas avots Rietumu armijās, kas vēlējās palikt anonīms.

"Viņu mērķis ir parādīt, ka iniciatīva ir viņu pusē un ka neviena Afganistānas teritorijas daļa viņiem nav neaizsniedzama," norādīja aģentūras AFP sarunbiedrs.

Kopš gada sākuma "uzbrukumi Kabulā ir kļuvuši intensīvāki, tie bijuši ilgāki, nemiernieku pusē demonstrēta labāka sagatavotība izlūkošanas ziņā un taktika, turklāt arvien vairāk tiek uzbrukts objektiem, kas uzskatīti par drošiem", norādīja Fausts.

Talibu taktika pielīdzināma "propagandai, lai paustu tiešu vēstījumu afgāņu tautai: jūs neesat drošībā, un Rietumi jūs nevar aizsargāt," skaidroja eksperts.

Līdz ar pēdējo uzbrukumu Kabulā no jauna pastiprinājušās aizdomas par talibu saistību ar zināmiem elementiem afgāņu drošības spēkos, jo pastāv zīmes par informācijas noplūdi un arvien lielāku nemiernieku iefiltrēšanos drošības struktūrās.

Tas, ka talibi spēj pārvietot karotājus un ieročus, ieskaitot raķetes, 82mm mīnmetējus un ložmetēju tik tuvu pilsētas svarīgākajiem rajoniem, liek izdarīt "iespējamus secinājumus", sacīja Rietumu diplomāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits