Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Hodorkovskis apsūdz vicepremjeru sazvērestībā

Bijušais JUKOS vadītājs cer uz jaunā prezidenta mīkstsirdību


Bijušais naftas uzņēmuma JUKOS vadītājs Mihails Hodorkovskis no savas pašreizējās mītnes vietas Čitas cietuma apsūdzējis vicepremjeru un bijušo prezidenta administrācijas vadītāja vietnieku Igoru Sečina viņa lietas safabricēšanā. "Tāpat kā otro, arī pirmo krimināllietu pret mani organizēja Igors Sečins," viņš paziņoja The Sunday Times publicētā intervijā. "Pirmo lietu viņš sāka alkatības dēļ, saredzējis vieglas peļņas iespēju, bet otro — sava gļēvuma dēļ. Nezinu, kā viņam izdevās pārliecināt savu priekšnieku to izdarīt. Varbūt Putins patiešām domāja, ka gatavoju politisko apvērsumu," saka M.Hodorkovskis, kuru 2005.gadā notiesāja uz astoņiem gadiem par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, krāpšanos un valsts īpašuma piesavināšanos.

Jauna apsūdzība


Krimināllieta pret Krievijas lielāko privāto naftas uzņēmumu JUKOS tika ierosināta 2003.gada vidū. Jau oktobrī M.Hodorkovski apcietināja. Viņa vadītais uzņēmums vēlāk nokļuva valsts struktūru kontrolē. M.Hodorkovskis ir pārliecināts, ka tas arī bija pret viņu vērstās kampaņas organizatoru mērķis. Viņaprāt, par ieganstu varētu būt kalpojis JUKOS atbalsts opozīcijai. "Taču tas būtu vienkārši smieklīgi," viņš stāsta. "Tolaik es atklāti atbalstīju divas opozīcijas partijas, kuras parlamenta vēlēšanās nekādi nevarēja iegūt vairāk par 15% balsu. Ticamākais, ka viņiem bija nepieciešams iegansts, lai tiktu pie JUKOS — tolaik veiksmīgākā krievu uzņēmuma."

Pašlaik M.Hodorkovskis atrodas Čitas izmeklēšanas izolatorā, jo pret viņu un citu bijušo JUKOS vadības pārstāvi Platonu Ļebedevu ierosināta jauna krimināllieta. Tagad viņus apsūdz nelikumīgi iegūtu līdzekļu atmazgāšanā. Līdzās jau piespriestajiem astoņiem gadiem, kādreizējam JUKOS vadītājam šajā lietā draud brīvības atņemšanu ne mazāk kā uz pieciem gadiem. Ne M.Hodorkovskis, ne P.Ļebedevs neatzīst savu vainu nevienā no apsūdzībām.

Cerība nezūd


Vienlaikus līdz ar jaunā Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva stāšanos amatā Krievijas presē parādījušies pieņēmumi, ka M.Hodorkovskis varētu tikt izlaists brīvībā. Arī viņš pats intervijā britu laikrakstam neizslēdza iespēju, ka situācija patiešām varētu mainīties. "Manas lietas iznākums pašlaik ir atkarīgs no Medvedeva iecerētās juridiskās sistēmas reformas," saka M.Hodorkovskis. "Atsevišķi viņa komandas spertie soļi ir pamats piesardzīgam optimismam." Visticamāk M.Hodorkovskis ar to domā jaunā prezidenta paziņojumu par nepieciešamību veikt tiesu reformu un nostiprināt likuma varu.

Tomēr daudzi eksperti viņa atbrīvošanu joprojām uzskata par maz ticamu. "Viņš var cerēt tikai, ka otrā krimināllieta netiks līdz tiesai un viņu izlaidīs pēc astoņu gadu ilgā termiņa beigām," saka žurnāla Russkij Newsweed apskatnieks Mihails Fišmans. Žurnālists apšauba, vai D.Medvedevs izšķirsies uz tik krasām pārmaiņām Kremļa politikā, jo sevišķi pašā darbības sākumā.

Vienlaikus Vladimira Žirinovska partija pagājušonedēļ Valsts domei iesniedza likumprojektu par plašu amnestiju saistībā ar jaunā prezidenta stāšanos amatā. Tiesa, vēlāk tas tika atsaukts. Kā paziņoja V.Žirinovska dēls Igors Ļebedevs, tajā nolemts ieviest vairākas pārmaiņas, lai "skaidri noteiktu, ka amnestija neattieksies uz cilvēkiem, kas veikuši tik smagus likumpārkāpumus kā M.Hodorkovskis".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits