Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Irākas premjers: Asada režīma krišana ir mazticama

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma krišana ir mazticama, sestdien intervijā sacījis Irākas premjerministrs Nuri al Maliki, vienlaikus norādot, ka Asads ir "gudrāks" par bijušo Irākas diktatoru Sadamu Huseinu, vēsta telekanāls Al Arabyia.

"Es Sīriju pazīstu labi," Kairā sniedzot interviju laikrakstam Asharq al Awsat, sacīja premjers, piebilstot, ka Asada atbalstītāji alavīti - šiītu atzara sekotāji - līdz ar izmisumu kļūst arvien drosmīgāki.

"Alavīti karos kopā ar citām minoritātēm pret kaujiniekiem, tādiem kā sunnītu ekstrēmistiem," norādīja Maliki. "Tāpēc viņi cīnās - vīrieši un sievietes -, lai izdzīvotu."

Asadam, kura valsti ir pārņēmis pilsoņkarš, ir "daudz dziļāks politiskais redzējums" nekā tas savulaik bija Sadamam Huseinam, norādīja Maliki.

Premjers arī teica, ka ASV viceprezidents Džo Baidens un valsts sekretāre Hilarija Klintone viņam savulaik teikuši, ka Asads kritīs "divu mēnešu laikā".

"Es viņiem teicu, ka tas nenotiks pat vairāku gadu laikā," sacīja Maliki.

Viņš arī kritizēja Turciju, ka tā cenšas kontrolēt Sīriju, Irāku un citas reģiona valstis, arī Ēģipti.

"Irākā Turcija ir atkarīga no starpreliģiju faktora un ekstrēmistiem, un opozīcijas pārstāvji parasti tiekas Ankarā," norādīja Irākas premjers.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā ar ANO datiem tajā dzīvību ir zaudējuši jau vairāk nekā 60 000 cilvēku. Sīriju pametuši vairāk nekā 700 000 bēgļu.

Rietumi un arābu valstis ar ANO Drošības padomes starpniecību centušās panākt Sīrijas prezidenta Asada aiziešanu no amata, uzskatot, ka tādējādi tiks apturēta vardarbība, taču viņu centienus bloķējušas Krievija un Ķīna, kas apgalvo, ka iejaukšanās no ārpuses novedīs pie Sīrijas konflikta eskalācijas.

Sīrijas varas pārstāvji norāda, ka sastop lieliski bruņotu kaujinieku pretestību, kas saņem palīdzību no ārzemēm.

Savukārt Irāna apsūdz Turciju un Persijas līča valstis, ka tās, slepeni vienojoties ar ASV un Izraēlu, ar ieročiem apgādā Sīrijas nemierniekus, lai panāktu tuva Teherānas sabiedrotā - Sīrijas prezidenta Asada - gāšanu.

Satraukumu par to, ka ārvalstu džihādistu klātbūtne Sīrijā var novest pie konflikta radikalizācijas, pauduši arī ANO komisijas locekļi, kas izmeklē cilvēktiesību pārkāpumus konflikta plosītajā Sīrijā.

Asads 6.janvārī nāca klajā ar vairākpakāpju plānu Sīrijas konflikta izbeigšanai, aicinot ārvalstis apturēt nemiernieku finansēšanu un solot nacionālā izlīguma konferences sarīkošanu, kam sekotu referendums par jauno konstitūciju, parlamenta vēlēšanas un jaunas valdības izveide.

Sīrijas Nacionālās koalīcijas (SNK) - lielākās opozīcijas grupējumu apvienības - priekšsēdētājs Moazs al Hatibs šomēnes paudis gatavību vest sarunas ar Asada režīma pārstāvjiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits