Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ķīna ierobežo retzemju metālu produktu eksportu

Ķīna paziņojusi, ka turpmāk "bažu par nacionālo drošību dēļ un lai aizstāvētu nacionālās intereses" ierobežos mikroprocesoru ražošanā izmantojamo retzemju metālu eksportu, vēsta Reuters.

Ķīnas Tirdzniecības ministrija un Ķīnas muita šonedēļ publiskotajās vadlīnijās paziņojusi, ka atsevišķu gallija un germānija produktu eksportam no 1. augusta būs nepieciešamas īpašas atļaujas. Tie, kuri turpinās eksportu bez atļaujas vai pārsniegs eksporta atļaujā norādītos apjomus, tikšot sodīti.

Šis paziņojums izskanējis laikā, kad ASV un Nīderlande nosaka ierobežojumus modernāko mikroprocesoru, kā arī mikroprocesoru ražošanas iekārtu eksportam uz Ķīnu, jo pastāv bažas, ka Ķīna šīs modernās tehnoloģijas var izmantot militāriem mērķiem, attīstot superdatorus un mākslīgā intelekta pielietošanu, vēsta BBC. Arī Japāna jau pavasarī paziņoja, ka no jūlija ieviesīs ierobežojumus mikroprocesoru ražošanā izmantojamo iekārtu eksportam.

Gallijs, ko par kritiski svarīgu izejvielu ir pasludinājusi Eiropas Savienība, tiek izmantots mikroprocesoru ražošanā, kā arī saules paneļu ražošanā. Savukārt germāniju izmanto, lai ražotu optiskās šķiedras un infrasarkano kameru objektīvu lēcas.

AlJazeera.com, atsaucoties uz Eiropas Komisiju, vēsta, ka Ķīna piegādā ap 80% pasaulē ražošanā izmantoto retzemju metālu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits