Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ķīnas armija brīdina Honkongas protestētājus

Honkongas Ķīnas armijas garnizona vadītājs pirmo reizi kopš protestu aizsākšanās bijušajā britu kolonijā jūnijā nosodījis valdības pretinieku protestus un brīdinājis, ka vardarbība netiks pieļauta.

Pieņemšanā par godu Tautas atbrīvošanas armijas 92.gadadienai trešdienas vakarā Honkongā Čeņs Daosjans norādījis, ka nesen notikusi "virkne ārkārtīgi vardarbīgu incidentu", vēsta laikraksts South China Morning Post.

"Tas ir kaitējis pilsētas labklājībai un stabilitātei, radījis izaicinājumus likuma varai un sabiedriskajai kārtībai," paziņoja Čeņs. "Šie incidenti nopietni apdraudējuši Honkongas pilsoņu dzīvi un drošību," sacīja Čeņs. "Tas nav pieļaujams, un mēs paužam kategorisku nosodījumu."

Armijas garnizons trešdienas vakarā publicējis video, kurā redzams, kā karavīri piedalās nekārtību apspiešanas mācībās, vēsta laikraksts.

Video pilsētas ielās un pakalnos redzami karavīri un militārais transports, kā arī šaušana no ložmetējiem.

Kāds karavīrs dzirdams saucot: "Visas sekas ir jūsu pašu risks." Nākamajos kadros redzams, kā karavīri eskortē roku dzelžos saslēgtus civilistus.

Protestus Honkongā sākotnēji izraisīja likumprojekts par aizdomās turēto izdošanu Ķīnai. Lai gan protestu spiediena rezultātā Honkongas parlaments likumprojektu atlika, pret vietējo valdību vērstais saniknojums nav mazinājies, protestētājiem pieprasot demokrātiskas reformas.

Protestētāji vēlas, lai no amata atkāpjas Pekinas atbalstītā Honkongas valdības vadītāja Kerija Lama, lai tiek veikta neatkarīga izmeklēšanu par policijas reakciju uz demonstrācijām un minētais likumprojekts tiek atcelts pavisam. Demonstrācijās arī izskanējusi prasība pēc vispārējām vēlēšanu tiesībām.

Lai gan Honkonga ir Ķīnas daļa, tai ir īpašā administratīvā rajona statuss ar plašu autonomiju, atšķirīgu tieslietu sistēmu un tās pilsoņi bauda plašākas tiesības nekā kontinentālajā Ķīnā.

Demonstrācijas, kurām nereti sekojušas protestētāju sadursmes ar policiju, Honkongā turpinās jau septiņas nedēļas.

Top komentāri

Ķīna
Ķ
no GBR pārņemto demokrātijas saliņu grib ietvert savā totalitārisma sistēmā. Tāpēc tie cilvēki, kas auguši demokrātijas sistēmā, tagad pretojas. Lai viņiem veicas. Bet kā būs?
Neslāvs
N
Te laiks ir referendumam par pilnīgu neatkarību !
Slepkava brīdina upuri
S
Komunisti gatavojas tam, ko prot vislabāk - vardarbībai un slepkavošanai. Pieredze ir laba - vēl kopš dižā ķīniešu tautas slepkavas Mao laikiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits