Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Klimata pētnieki ir pārliecināti, ka 2023. gads būs siltākais novērojumu vēsturē

Šā gada oktobris bijis siltākais oktobris uz Zemes reģistrētās gaisa temperatūras ziņā, un gandrīz pilnīgi pārliecinoši var prognozēt, ka 2023. gads izrādīsies siltākais novērojumu vēsturē, teikts Eiropas Klimata pārmaiņu dienesta Copernicus ikmēneša biļetenā.

Oktobrī vidējā Zemes virsmas gaisa temperatūra bijusi 15,3 grādi pēc Celsija skalas, kas ir par 0,85 grādiem augstāka par vidējo oktobra temperatūru laikposmā no 1991. līdz 2020. gadam un par 0,4 grādiem augstāka par vidējo temperatūru iepriekšējā siltākajā oktobrī 2019. gadā.

Eiropā šā gada oktobris bijis ceturtais siltākais novērojumu vēsturē. Vidējā gaisa temperatūra kontinentā bijusi par 1,3 grādiem augstāka nekā vidējā laikaposmā no 1991. līdz 2020. gadam.

Šāgada globālā vidējā temperatūra laikposmā no janvāra līdz oktobrim ir augstākā novērojumu vēsturē. Tā par 1,43 grādiem pārsniedz pirmsindustriālajā laikmetā no 1850. līdz 1900. gadam reģistrēto vidējo un ir par 0,1 grādu augstāka nekā 10 mēnešu vidējā 2016. gadā, kas līdz šim bijis siltākais novērojumu vēsturē.

Klimata pārmaiņu dienesta Copernicus direktora vietniece Samanta Bērdžesa paziņojumā uzsvērusi, ka 2023. gada oktobrī tika pieredzētas ārkārtējas temperatūras anomālijas – pēc četriem iepriekšējiem mēnešiem, kuros tika pārspēti globālās temperatūras rekordi. "Ar gandrīz pilnīgu pārliecību varam teikt, ka 2023. gads būs siltākais novērojumu vēsturē. Tuvojoties COP28 sanāksmei, steidzama nepieciešamība pēc ambiciozas rīcības klimata pārmaiņu ziņā vēl nekad nav bijusi tik augsta," paziņoja klimata pētniece.

Copernicus apkopojumā arī teikts, ka oktobris bijis sestais mēnesis pēc kārtas, kad Antarktīdas ledus segas laukums attiecīgajā gada laikā bijis rekordmazs – par 11% mazāks nekā vidēji.

Oktobrī nokrišņu apjoms lielākajā daļā Eiropas bijis lielāks nekā vidēji. Vētra Babet plosījās Ziemeļeiropā, vētra Aline atnesa stiprus nokrišņus un plūdus Portugālē un Spānijā. Mitrāks nekā vidēji bijis Ziemeļamerikas dienvidrietumos, daļā Arābijas pussalas, Centrālāzijas un Sibīrijas reģionos, Ķīnas dienvidrietumos, Brazīlijā, Jaunzēlandē un daļā Dienvidāfrikas. Savukārt sausāks par vidējo bijis ASV dienvidos, daļā Meksikas, Austrumāzijā un Austrālijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits