Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Klimata tikšķošā laika bumba

Klimata izmaiņas jau tuvāko desmitgažu laikā draud atstāt daudz postošāku ietekmi uz cilvēku dzīvi, nekā mēs esam uzdrošinājušies atzīt līdz šim. Ja valstu līderi nekavējoties neieviesīs pasākumus klimata izmaiņu ierobežošanai, no bīstamajām sekām nebūs pasargāts neviens pasaules iedzīvotājs, otrdien raksta laikraksts Diena

Globālās sasilšanas rosinātās izmaiņas būs "smagas, visaptverošas un neatgriezeniskas", pirmdien publiskotajā ziņojumā brīdināja ANO Starpvaldību klimata izmaiņu komisija (IPCC), piedāvājot līdz šim detalizētāko un izsmeļošāko dokumentu par klimata izmaiņu ietekmi.

"Uz šīs planētas nebūs neviena, kuru neskars klimata izmaiņas," IPCC priekšsēdētāju Radžendru Pačauri citēja raidsabiedrība BBC. Kā piebilda viens no ziņojuma autoriem profesors Salimuls Huks: "Pirms tam mēs domājām, ka zinām, ka tas notiek, taču tagad mums ir pārliecinoši pierādījumi, ka tas notiek un tā ir realitāte."

Cilvēka darbības veicinātā globālā sasilšana draud novest pie vērienīgām un, iespējams, neatgriezeniskām izmaiņām okeānos un ledus klātajos apgabalos. Ledus kušana izsauks jūras līmeņa kāpumu, apdraudot ekosistēmas, pilsētas un piekrastes teritoriju iemītniekus.

Zinātnieki norāda, ka globālā sasilšana arvien biežāk izsauks ekstremālus laikapstākļus, piemēram, stipras lietusgāzes, spēcīgas vētras un karstuma viļņus. Tāpat eksperti norāda uz okeāna ūdeņu paskābināšanos, kas draud bīstami ietekmēt jūrā sastopamās sugas un pilnībā pazudināt koraļļu populāciju. Līdz šim no klimata izmaiņām lielā mērā cietusi zna, ka drīz sekas jutīs arī cilvēki. Globālā sasilšana apdraud mūsu veselību, mājvietas, pārtikas krājumus un drošību.

Cilvēku dzīvībai bīstamākas kļūs ūdens un moskītu izplatītās slimības, vairāk upuru prasīs spēcīgie plūdi, vētras, karstuma viļņi, savvaļas ugunsgrēki un sausuma periodi. Taču augošajam siltumam būs arī plusi. Atsevišķos reģionos vairs nebūs malārijas, bet citos samazināsies no aukstuma bojāgājušo skaits.

Nopietns risks slēpjas dzeramā ūdens un pārtikas krājumu trūkumā. "Mūs sagaida zemāka raža daļai kultūraugu, kas ir galvenie cilvēces barotāji," IPCC priekšsēdētāju Pačauri citēja AP. Lai gan daļa kultūraugu spēs sekmīgi piemēroties klimata izmaiņām, bīstami saruks tādu augu kā kviešu, kukurūzas un rīsa raža. IPCC ziņojumā, par kuru zinātnieki vairāk nekā nedēļu sprieda Japānas Jokohamas pilsētā, uzsvērts, ka līdz 2050. gadam pārtikas cenas gaida kāpums no 3% līdz 84%, un to vissmagāk izjutīs pasaules nabadzīgākās valstis.

Plašāk lasiet Signes Apsītes rakstā Klimata tikšķošā laika bumba otrdienas, 1.aprīļa, laikraksta Diena 14.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits