Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Kremļa internetofobija

Krievijas televīzijās valdošo teoriju par vispasaules sazvērestību pret Maskavu izplatīt valsts iedzīvotāju vidū drīzumā varētu kļūt vēl vieglāk, jo Kremlis pagājušajā nedēļā nopietni ķēries klāt interneta ierobežošanai, motivējot to ar potenciāliem draudiem valsts drošībai.

Valsts dome pieņēmusi likumu, kas paredz, ka jau no 2015. gada 1. janvāra firmām, kas darbojas internetā, jāuzglabā visa informācija par to izmantotājiem no Krievijas serveros, kas izvietoti Krievijas teritorijā, vēsta The Moscow Times. Sākotnēji jūlijā pieņemtais likums paredzēja šīs normas stāšanos spēkā 2016. gada septembrī, taču pēc valdības lūguma Valsts domes deputāti to mainīja, lai "pēc iespējas ātrāk nodrošinātu Krievijas pilsoņiem tiesības uz telekomunikāciju privātumu un privāto datu drošību".

Vieglāk ierobežot

Krievijas neatkarīgās interneta brīvības organizācijas RuBlacklist.net pārstāvis Artjoms Kozļuks izteicies, ka likuma formulējumi šīs prasības attiecina ne tikai uz tādiem sociālajiem tīkliem kā Twitter un Facebook, bet arī uz rezervāciju dienestiem - kā Booking.com un Skyscanner.net - un pat tirgotājiem - kā Amazon.com. "Šis likums seko vispārējai tendencei uz interneta stingrāku regulēšanu Krievijā. Tas ļaus varai viegli ietekmēt jebkuru kompāniju, kas darbojas internetā, jo vienkārši varēs atslēgt tās serverus, kas atbilstoši jaunajam likumam būs jāizvieto Krievijā."

Savukārt Informācijas un kompjūteru tehnoloģijas industrijas asociācija atklātā vēstulē brīdinājusi, ka Krievijā vienkārši fiziski nav tādas infrastruktūras, kur varētu izvietot serverus ar pasaules firmu interneta mājaslapu izmantotāju no Krievijas personīgo informāciju, un trijos mēnešos šādu infrastruktūru izveidot nav iespējams pat teorētiski.

Federālais sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikāciju sfēru uzraudzības dienests pagājušajā nedēļā jau nosūtījis brīdinājumu Facebook, Gmail un Twitter nekavējoties reģistrēties Krievijā kā informācijas izplatīšanas organizētājiem un izvietot datus par lietotājiem no Krievijas serveros, kas atrodas Krievijas teritorijā. Brīdinājuma neizpildes gadījumā tikšot izmantotas administratīvās piespiešanas metodes, raksta Izvestija.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 29.septembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits