Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Krievi sola uzbūvēt pirmo viesnīcu kosmosā

Krievijas kosmosa nozares pārstāvji nākuši klajā ar grandioziem plāniem, kas paredz, ka valstij nākotnē ir jākļūst par vienu no galvenajiem spēlētājiem ienesīgajā visuma tūrismā, jo ceļojumi izplatījumā tuvākajos gados varētu kļūt par pasaules bagātāko cilvēku pieprasītu izklaidi. Krievu kompānijas pagājušajā nedēļā notikušajā starptautiskajā aviācijas un kosmosa izstādē MAKS solījušas izstrādāt kosmosa kuģus, ar kuriem nogādāt izplatījumā ikvienu, kurš to būs spējīgs atļauties, un kosmosa viesnīcu, kur bagātnieki varētu izbaudīt astronautu ikdienu.

Aizstāj šatlus

Pašlaik Krievija atrodas prioritārā situācijā, jo pēc ASV lēmuma pārtraukt 30 gadu ilgušo šatlu jeb daudzkārt izmantojamo kosmisko kuģu programmu, ir vienīgā valsts, kas var nogādāt cilvēkus izplatījumā ar vēl padomju gados izstrādātajām vienreiz izmantojamajām Sojuz kapsulām. Tomēr tuvākajos gados krievi nevarēs izplatījumā nogādāt tūristus, jo viņiem līdz 2013. gadam uz Starptautisko Kosmisko staciju (SKS) ir jānogādā amerikāņu un eiropiešu astronauti, par katru braucienu saņemot 50 miljonu dolāru (25 miljoni latu).

Tādēļ krievi ir nolēmuši uzbūvēt kosmosa kuģi, kas būtu paredzēts tieši kosmosa tūristu apkalpošanai. Krievijas valdības daļēji finansētais uzņēmums RKK Energia paziņojis, ka 2015. gadā varētu notikt pirmie lidojumi ar vairākkārt izmantojamu kosmosa kuģi, kas būtu daudz ērtāks par pirms 40 gadiem projektēto Sojuz. «Cilvēkiem, kuri maksā par pasaulē dārgāko ceļojuma biļeti, ir jājūtas komfortabli, nevis nobiedētiem,» uzskata jaunā lidaparāta veidotājs Vladimirs Pirožkovs. «Pagaidām tā ir tikai iecere, sapnis, ko mēs cenšamies sasniegt.»

Krievijas kosmosa nozares pārstāvji uzskata, ka jauna lidaparāta izstrāde ir nepieciešama, lai iekarotu visuma tūrisma nozari. «Visuma tūrisms ir reāls un strauji augošs bizness,» uzskata privātkompānijas Orbital Technologies vadītājs Sergejs Kostenko. «Tas, kurš uzbūvēs pirmo tūristu kosmosa kuģi, ievāks lielākās dividendes.»

Tieši Orbital Technologies jauno kosmosa kuģi gaida visvairāk, jo uzņēmums ir izvirzījis mērķi 2016. gadā nogādāt izplatījumā pirmo kosmisko viesnīcu, kas varētu uzņemt līdz pat septiņiem tūristiem.

Par piecu dienu uzturēšanos viesnīcā ar skatu uz Zemi klientiem būtu jāšķiras no miljons dolāriem (500 tūkstošiem latu). S. Kostenko stāsta, ka viesnīca būšot ērtāka par SKS, tomēr nesola luksusa apstākļus, jo atpūtniekiem tāpat būs jāēd astronautiem paredzētā pārtika, jāmazgājas ar sūkļiem un jākārto dabiskās vajadzības vakuuma tualetē.

Rietumnieki skeptiski

Ārvalstu speciālisti krievu grandiozās ieceres uzlūko rezervēti, jo, viņuprāt, Krievijas uzņēmumiem nav tāda finansējuma, lai konkurētu ar amerikāņu kompānijām, kuras pašlaik sacenšas par iespēju tikt pie līguma ar ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldei (NASA), lai izstrādātu kosmosa kuģi, kas visumā nogādātu cilvēkus un komunikāciju satelītus.

Kosmosa aviācijas eksperts Džeimss Obergs domā, ka krievu skaļie paziņojumi ir «fantāzijas», kuru mērķis ir palīdzēt piesaistīt ārvalstu finansējumu naudas trūkumā eksistējošajai Krievijas kosmosa aģentūrai Roskosmos, kuras rīcībā esot mūsdienu prasībām nepietiekami kvalificēts darbaspēks un novecojušas tehnoloģijas.

Arī krievu amatpersonas atzīst, ka tām ir grūti sacensties ar amerikāņiem finanšu piesaistīšanā. Roskosmos vadītājs Vladimirs Popovkins MAKS laikā atzina, ka aģentūra vairs nevar atļauties tērēt 50% no budžeta tikai astronautu nogādāšanai izplatījumā.

Arī RKK Energia vadītājs Aleksandrs Derečins uzskata, ka Krievijas kompānijām būs grūti konkurēt ar tādiem ASV industrijas grandiem kā Boeing un Lockheed Martin. «Tomēr mums ir jāizstrādā valsts finansēts kosmosa kuģis un tāds, kas ir arī komerciāli konkurētspējīgs. Tas būs grūts uzdevums,» atzīst A. Derečins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits