Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Lēto pārvadājumu lietotne nokaitinājusi pasauli

Kārtējās likstas šonedēļ piemeklējušas ASV dibināto uzņēmumu Uber, kura izstrādātā mobilā lietotne nereģistrētu pasažieru pārvadātāju izsaukšanai pēdējos mēnešos radījusi plašu neapmierinātību licencēto taksometra vadītāju vidū visā pasaulē un ir pasludināta ārpus likuma daudzās valstīs.  

Pirmdien Parīzes policija aizturēja Uber nodaļu vadītājus Francijā un Rietumeiropā. Abi uzņēmuma darbinieki nopratināti saistībā ar Francijā ierosināto izmeklēšanu par Uber darbību. 

Tradicionālo taksometra pakalpojumu sniedzēju un varasiestāžu spiediens nav apturējis Uber, jo uzņēmums nolēmis paplašināt savu darbību, nodrošinot arī citus pasažieru pārvadāšanas veidus. Tajā pašā laikā izskanējusi informācija, ka uzņēmumam ir finanšu problēmas.

Draud konfiscēt auto

Uber darbinieki aizturēti dažas dienas pēc pagājušajā ceturtdienā Francijas lielākajās pilsētās notikušajiem plašajiem taksometru vadītāju protestiem, kuru laikā tika bloķēti lielceļi un notika uzbrukumi automašīnām, kuru vadītājus noturēja par Uber darbiniekiem.  

Parīzē vienā no apskādētajiem auto atradās pazīstamā amerikāņu rokmūziķe un aktrise Kortnija Lova Kobeina. Viņa sociālajos tīklos rakstīja, ka transportlīdzekli ir aplenkuši ar metāla stieņiem bruņojušies vīrieši, un publicēja attēlu ar sadauzītu auto priekšējo durvju stiklu.  

Taksometru vadītāji protestēja pret Uber mobilo lietotni UberPop, kas viedtālruņu lietotājiem ļauj izsaukt pasažieru pārvadātājus, kuriem nav tam nepieciešamās atļaujas. Taksometru īpašnieki par šīm atļaujām ik gadu maksā tūkstošiem eiro.  

Francijas taksometru arodbiedrība FTI izdevumam The Week apgalvojusi, ka daudziem licencētajiem pasažieru pārvadātājiem UberPop dēļ ieņēmumi sarukuši par 30–40 procentiem.  

UberPop, kuru valstī lieto 400 tūkstoši cilvēku, kopš šī gada janvāra Francijā ir nelikumīga, tomēr aizliegumu līdz šim nav izdevies pilnībā īstenot, jo Uber apmaksā varasiestāžu izrakstītos sodus uzņēmuma šoferiem, tādējādi iedrošinot viņus turpināt darbu.  

Arī pašu mobilo lietotni joprojām var brīvi lejupielādēt viedtālruņos un izmantot. Valdība uzsver, ka par UberPop bloķēšanu var lemt tikai tiesa.  

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs paziņojis, ka turpmāk varasiestādes varētu rīkoties bargāk un atsavināt automašīnas šoferiem, kuri savus pakalpojumus piedāvās ar UberPop starpniecību.  

Franču izmeklētāji pērn novembrī sāka šķetināt, vai Uber neveic nelikumīgus pasažieru pārvadājumus. Izmeklēšanā arī noskaidros, vai uzņēmums pretlikumīgi neievāc klientu datus. 

Milzīgi zaudējumi

2009. gadā Kalifornijas pilsētā Sanfrancisko dibinātais Uber savu darbību ir izvērsis jau 57 pasaules valstīs un vairāk nekā 300 pilsētās. Francija nav pirmā valsts, kur uzņēmums saskāries ar taksometru uzņēmumu pretestību un nonācis domstarpībās ar vietējo likumdošanu.  

UberPop mobilā lietotne ir aizliegta arī Beļģijā, Itālijā, Nīderlandē, Spānijā, Dienvidkorejā un Vācijā. Gandrīz visos gadījumos tiesa uzskatīja, ka vadītāji, kuri ar mobilās lietotnes starpniecību piedāvā lētus pasažieru pārvadājumus, nedrīkst sniegt šādus pakalpojumus, jo nav saņēmuši nepieciešamās varasiestāžu atļaujas. 

Visu Ulda Ķezbera rakstu Lēto pārvadājumu lietotne nokaitinājusi pasauli lasiet trešdienas 1.jūnija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits