Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Milānā ielās izgājuši 150 tūkstoši klimata aizstāvju

Organizatoru sniegtā informācija liecina, ka klimata aktīvistu protesta akcijā Piektdienas nākotnei Milānā piedalījies rekordliels dalībnieku skaits - 150 000 cilvēku.

Ziņu aģentūra ANSA vēsta, ka par šādu dalībnieku skaitu to informējis aktīvistu grupas Fridays for Future Milan preses pārstāvis, kura vārds gan netiek publiskots.

Iepriekšējais šādas akcijas dalībnieku skaita rekords Itālijā arī sasniegts Milānā, kad martā pasākumā piedalījās 100 000 cilvēku.

Kopumā piektdien protesta akcijas ar prasību aktīvāk cīnīties pret klimata pārmaiņām Itālijā notika vairāk nekā 150 vietās.

Itālijas izglītības ministrs Lorenco Fjoramonti šonedēļ aicināja skolotājus nesodīt skolēnus, kuri piektdien neapmeklēs mācību stundas, jo piedalīsies demonstrācijās.

Palermo izcēlās nelielas nekārtības, kad apmēram 30 melnā tērpti jaunieši, kas, domājams, bija galēji labējie ekstrēmisti, mēģināja izjaukt vietējo vides aktīvistu gājienu. Daži cilvēki panikā bēga no notikuma vietas, un iesaistījās policija.

Romā liels skolēnu un studentu pulks devās uz Fori Imperiali avēniju netālu no Kolizeja, turot rokās plakātus ar dažādiem saukļiem.

Kāds students no Romas ziņu aģentūrai DPA sacīja, ka, viņaprāt, dalība gājienā ir svarīga, jo "šī planēta tiek iznīcināta, un mēs esam jaunā paaudze, tādēļ mums jāsniedz savs ieguldījums pārmaiņās".

Viņš aicināja ikvienu sniegt savu ieguldījumu planētas glābšanā, sākot ar "mazām lietām, piemēram, negružot ielās". Mateo piebilda, ka pārvietojas ar sabiedrisko transportu un pat negrasoties iegadāties elektrisko skrejriteni vai automašīnu.

Savukārt akcijas dalībniece Liza pauda cerību, ka ledāji neizkusīs. Nesen izskanēja informācija, ka pastāv riski, ka liels ledājs varētu nokrist Monblāna Itālijas pusē.

Piektdien jauniešu protesta akcijas pret politiķu kūtrumu klimata pārmaiņu novēršanā notiek daudzviet pasaulē.

Kustības Piektdienas nākotnei iniciatore ir zviedru skolniece, vides aktīviste Grēta Tūnberga.

Meitene pagājušā gada augustā sāka vienatnē protestēt pie Zviedrijas parlamenta ēkas Stokholmā, atsakoties apmeklēt stundas līdz pat 9.septembra vēlēšanām un aicinot valdību pildīt Parīzes klimata vienošanās prasības. Pēc vēlēšanām viņa turpināja savu streiku tikai piektdienās.

Pamazām vien Tūnbergai pievienojās skolasbiedri, skolotāji un citi līdzīgi domājošie, un pa šo laiku viņas paraugs pamudinājis uz klimata protestiem un solidaritātes gājieniem jauniešus arī daudzās citās valstīs.

Pagājušajā piektdienā jauniešu vispasaules streikā piedalījās aptuveni četri miljoni cilvēku, pieprasot pasaules līderu rīcību cīņai ar klimata problēmām.

Pirmdien klimata jautājumiem veltītajā ANO samitā Ņujorkā aptuveni 60 valstis solīja aktīvāk cīnīties pret klimata izmaiņām.

Samitā runu teica arī Tūnberga, brīdinot pasaules līderus, ka jaunatne nepiedos, ja viņi izvēlēsies to pievilt.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
tad kaa ar duumiem kas aiziet pa taisno atmosfeeraa no taa sadedzinaataa plastmasas globusa? cirks, pilniigs cirks.. taa Turnberga tak ir gariigi slims beerns, tas arii ir patiesais iemesls kaapeec neiet uz skolu.
yes!
y
Sveiciens no Grētas Sorosas un Džordža Tūnberga :)))
ha-ha-ha
h
Sorosokomjaunieši (saīsinājumā sorjaunieši) ir atnākuši patusēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits