Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Moldovai pēc valdības krišanas draud novēršanās no ceļa uz ES

Moldovas proeiropeiski noskaņotās valdības krišana radījusi bažas, ka valsts varētu novērsties no Eiropas Savienības (ES) kursa. 54 no 101 parlamentārieša izteikuši neuzticību premjera Vlada Filata valdībai balsojumā, ko rosināja Komunistiskā partija, kas valdošajiem spēkiem pārmet valsts ekonomisko stagnāciju.

«Nav neviena loģiska argumenta, lai glābtu aliansi, kas iestājas par Eiropas integrāciju,» uzsvēra Komunistiskās partijas vadītājs Vladimirs Voroņins. «Šī valdība ir atbildīga par tautas grūšanu nabadzībā.»

Moldova ir viena no nabadzīgākajām valstīm Eiropā, un vidējā alga mērāma tikai aptuveni 124 latos mēnesī.

Ja līdz aprīļa vidum neizdosies izveidot jaunu valdību, Moldovu sagaida ārkārtas vēlēšanas, kurās pie varas pēc četriem opozīcijā pavadītiem gadiem varētu atgriezties komunisti. Eiropeiski noskaņoto moldāvu vidū spēkā pieņēmušās bažas, ka bijusī Padomju Savienības valsts varētu lūkoties Krievijas, nevis Eiropas virzienā.

V. Filats, kurš premjera krēslu ieņēmis jau divus gadus, cerēja Moldovu tuvināt Eiropai. «Tas ir trieciens Moldovai un tās pilsoņiem, kuri sapņo par integrāciju ES,» premjeru V. Filatu citēja ziņu aģentūra Reuters.

V. Filata pārstāvētās Liberāli demokrātiskās partijas pārstāvji norādījuši, ka premjera amatam atkārtoti virzīs 43 gadus veco politiķi, cerot, ka «partneri rīkosies ar prātu, nevis emocijām,» un valstij izdosies izvairīties no ārkārtas vēlēšanām.

Politisko krīzi Moldovā izsauca decembra notikumi, kad medību laikā nejauši nogalināts kāds cilvēks. Notikušajā vainoja ģenerālprokuroru Valēriju Zubko. Ģenerālprokurors atkāpās no amata, taču koalīcijas partijas ieslīgušas strīdos par to, kurš būtu piemērotākais amata pēctecis. Dažādos skandālos iejaukti arī vairāki ministri, pret kuriem uzsākta izmeklēšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits