Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Naftas industriju apdraud Ukrainas krīze

Līdz pirmdienai, 30. jūnijam, Eiropas Savienība (ES) devusi Krievijai laiku, lai sāktu sarunas par Ukrainas prezidenta Petro Porošenko miera plānu un spertu vēl vairākus soļus situācijas normalizēšanai Ukrainā, pretējā gadījumā Krieviju sagaida jaunas sankcijas, pirmdien raksta laikraksts Diena

Iespējamās sankcijas patlaban kā Dāmokla zobens karājas virs Krievijas enerģētiskā sektora, jo, ja rietumvalstis tiešām īstenos tā dēvētās trešās pakāpes sankcijas, tas var apdraudēt virkni vērienīgu Krievijas naftas industrijas projektu.

Krievijas naftas ieguve ir atkarīga no tādām kompānijām kā Exxon Mobil, BP un Halliburton, jo bez šo kompāniju augstajām tehnoloģijām Maskava nekad nebūs spējīga apgūt naftas krājumus 8,2 triljonu ASV dolāru vērtībā pēc pašreizējām tirgus cenām, uzsver aģentūra Bloomberg. Turklāt Bloomberg uzskata, ka problēmas Krievijai draud, ja Ukrainas krīzes dēļ pret Maskavu tiešām tiks īstenoti tādi rietumvalstu pasākumi, kas paredz sankcijām pakļaut konkrētas nozares, tajā skaitā enerģētiku, nevis atsevišķus uzņēmumus vai cilvēkus, un ja šo sankciju ietvaros tiks noteikts tiešs vai pastarpināts aizliegums piegādāt Krievijai jaunākās naftas un gāzes ieguves tehnoloģijas.

Arī Krievijas analītiķi nenoliedz, ka valsts rīcībā nav netradicionālo naftas un gāzes atradņu apguves tehnoloģiju. Tāpēc naftas ieguve ir viena no jomām, kurā Krievijai Rietumu sankcijas var radīt nopietnas problēmas. Atšķirībā no gāzes ieguves, kur tradicionālo krājumu ar līdzšinējiem ieguves apjomiem Krievijā pietiek vēl vismaz 70 gadiem un tātad ir pietiekami laika izstrādāt savas netradicionālo atradņu apguves tehnoloģijas, naftas ieguvē situācija ir Maskavai mazāk iepriecinoša.

Krievijas teritorijā ir vismaz 18 miljardu tonnu lieli apstiprinātie tradicionālās naftas krājumi. Ja ņem vērā, ka Krievijā gadā iegūst nedaudz virs pusmiljarda tonnu naftas un gāzes kondensāta gadā (1. vieta pasaulē), šo krājumu vajadzētu pietikt vēl vismaz 40 gadiem.

Tomēr naftas gigants Rosņeftj, kas iegūst ap 40% Krievijas naftas, jau vairākkārt uzsvēris, ka ar apstiprinātajiem tradicionālās naftas krājumiem pietiek tikai 20 gadiem. Tiek lēsts, ka Krievijas naftas ieguves industrija savu augstāko punktu sasniegs 2020.-2022. gadā (vēl tiek minēts arī 2025. gads), bet pēc tam pakāpeniska tradicionālo naftas krājumu izsīkuma un aizvien grūtākas pieejamības dēļ sāksies ieguves kritums.

Plašāk lasiet Anda Sedlenieka rakstā Naftas industriju apd raud Ukrainas krīze pirmdienas, 30.jūnija, laikraksta Diena 8.-9.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits