Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Nigērijā atbrīvotas 279 nolaupītās skolnieces

Nigērijā atbrīvotas visas 279 skolnieces, kuras nenoskaidroti kaujinieki pagājušo piektdien nolaupīja no internātskolas Zamfaras štata Džangebes pilsētā, otrdien paziņojis štata gubernators.

"Es ar prieku paziņoju, ka meitenes ir atbrīvotas," ziņu aģentūras AFP žurnālistam atklāja Zamfaras štata gubernators Dr. Bello Matavalle.

Viņš sacīja, ka meitenes ir pie labas veselības un atrodas valdības iestādē.

Varasiestādes sākotnēji ziņoja, ka nolaupītas 317 meitenes, bet Matavalle sacīja, ka kopumā tika nolaupītas 279 meitenes, kas visas ir atbrīvotas.

Valdības amatpersonas veda sarunas ar nolaupītājiem. Kāds avots atklāja, ka amatpersonas sazinājās ar bandītiem, kas nožēlo savus nodarījumus, un viņi sazinājās ar saviem bijušajiem komandieriem.

Šis bija jau trešais uzbrukums skolai nepilnu trīs mēnešu laikā.

16.februārī vismaz 44 cilvēki, galvenokārt skolēni, tika nolaupīti no skolas pie Kagaras ciema Nigēras štatā. Trīs dienas pirms tam nezināmi kaujinieki nolaupīja apmēram 20 cilvēkus, kas devās mājup no kāzām šajā štatā.

Decembrī vairāk nekā 300 skolnieki tika nolaupīti Kacinas štatā valsts ziemeļrietumos. Zēni vēlāk tika atbrīvoti, bet incidents šokēja sabiedrību un atsauca atmiņā 276 skolnieču nolaupīšanu 2014.gadā Čibokā.

Daudzas no šīm meitenēm joprojām ir pazudušas.

Nigērijā cilvēku nolaupīšanas dažreiz īsteno islāmistu teroristi, bet lielākoties krimināli grupējumi, kurus vada finansiāli motīvi. Taču pastāv bažas, ka arī šajos grupējumos iefiltrējušies bruņoti islāmisti.

Džihādistu izraisītā vardarbībā Nigērijā desmit gadu laikā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 30 000 cilvēku, un vardarbība skārusi arī Nigēru, Čadu un Kamerūnu.

Varasiestādes noliegušas, ka būtu maksājušas izpirkumu, lai panāktu Zamfaras štatā nolaupīto meiteņu atbrīvošanu, taču analītiķi uzskata to par maz ticamu, un drošības eksperti bažījas, ka tas veicinās nolaupīšanas šajos reģionos, kuros valda liela nabadzība.

Lagosā bāzētā ģeopolitiskās pētniecības firma "SB Morgen" aplēsusi, ka laikā no 2016.gada janvāra līdz 2020.gada martam nolaupītājiem Nigērijā samaksāti vismaz 11 miljoni ASV dolāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits