Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

No gūsta atbrīvotais amerikānis emocionāli nav gatavs tikties ar ģimeni

Vairāk nekā nedēļu pēc ASV armijas seržanta Bova Bergdāla atbrīvošanas no talibu gūsta medijos parādās aizvien vairāk informācijas par 28 gadus vecā karavīra dzīves apstākļiem laikā, kad viņš atradās ieslodzījumā. Tomēr joprojām dziļā miglā tīti ir viņa pazušanas apstākļi pirms gandrīz pieciem gadiem. Bergdāla dienesta biedri turpina apgalvot, ka viņš ir dezertieris, kura dēļ Afganistānā bojā gājuši vairāki amerikāņi, otrdien raksta laikraksts Diena

Bergdāls, kuru atbrīvoja 31. maijā saskaņā ar ASV valdības un islāmistu kustības Taliban netieši noslēgto vienošanos par gūstekņu apmaiņu, vēl aizvien atrodas Landštūlas militārajā medicīnas centrā Vācijā, ar viņu strādā mediķu komanda, kuras uzdevums ir palīdzēt vīrietim atgriezties normālā dzīvē.

Sarunās ar speciālistiem atbrīvotais karavīrs ir atklājis detaļas no savas dzīves pēdējiem pieciem gadiem. Ar anonīmu avotu starpniecību daļa no šīs informācijas ir noplūdusi ASV presē.

Laikraksts The New York Times vēsta, ka Bergdāls ticis pakļauts psiholoģiskiem un fiziskiem pazemojumiem, viņam vairākas nedēļas bija jāpavada tumšā metāla būrī pēc tam, kad viņš mēģināja aizbēgt. Zinoši cilvēki ASV valdībā apgalvo, ka viņš vismaz divas reizes ir mēģinājis aizbēgt.

Avoti Taliban telekompānijai CNN sacīja, ka sākotnēji Bergdāls ir turēts kāda veca vīra mājā, bet pēc amerikāņa izbēgšanas un atkārtotas notveršanas talibi viņu esot nogādājuši uz daudz drošāku vietu, no kuras viņam neesot bijušas izredzes aizbēgt. Avots noliedz, ka karavīrs būtu sodīts ar ievietošanu metāla būrī.

Talibi stāsta, ka viņi vienīgajai jebkad Afganistānā sagūstītajai ASV militārpersonai ir devuši lasīt islāma reliģiskās grāmatas, bet nav spieduši viņu mainīt reliģisko piederību. Bergdālam esot ļauts svinēt Ziemassvētkus un Lieldienas. Dažreiz viņš esot uzspēlējis futbolu ar talibu kaujiniekiem.

Vārdā neminēta amatpersona The New York Times sacījusi, ka Bergdālam ir ādas un smaganu problēmas, kas, visticamāk, saistītas ar sliktajiem sanitārajiem apstākļiem. Ārsti uzskatot, ka karavīra fiziskais stāvoklis ļautu viņam atgriezties dzimtenē, bet Bergdāls emocionāli vēl neesot gatavs satikt savu ģimeni, ar kuru viņš līdz šim vēl nav sazinājies.

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā Šķetina karavīra pazušanu otrdienas, 10.jūnija, laikraksta Diena 10.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits