Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Otrajā kārtā Afganistānā atbildību vietējiem NATO spēki nodos 17 reģionos

Afganistāna paziņojusi par plāniem nosaukt 17 reģionus, kur otrajā kārtā atbildība par drošību no NATO spēkiem tiks nodota afgāņu spēkiem, un to vidū ir arī Goras province, kur Lietuva NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) sastāvā vada provinces atjaunošanas vienību.

Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Arvīds Anušausks trešdien atzina, ka tās ir labas ziņas Lietuvai, kas "parāda, ka situācija Goras provincē tiek kontrolēta, tostarp, pateicoties Lietuvas pūliņiem".

Anušausks skaidroja, ka pēc atbildības par drošību pārņemšanas Afganistānai būs jāatvēl vairāk cilvēkresursu, kas gādās par drošību Goras provincē, bet Lietuvas spēki vairāk pievērsīsies vietējo apmācībām.

"Tas nozīmē, ka atbildība par situāciju pakāpeniski tiks nodota afgāņu spēkiem un vietējai vadībai, Process notiek un Lietuvas karavīri spēs pievērsties citām līdzdalības formām un pievērst uzmanību apmācīšanai," skaidroja Anšausks.

Afganistānā   pašlaik atrodas apmēram 250   Lietuvas  karavīru. Aptuveni 150 no viņiem dien Goras  provinces atjaunošanas vienībā un vietējās policijas apmācības grupā. Loģistikas speciālisti dien Kabulā, gaisa spēku instruktori darbojas apmācības misijā Kandahāras lidostas bāzē, bet Īpašo spēku eskadrons "Aitvaras" veic operācijas Zabulas   provincē.

Lietuva  kopš 2005.gada NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) sastāvā vada   Goras   provinces atjaunošanas vienību, kas ir izvietota provinces galvaspilsētā Čagčaranā. Viens no misijas galvenajiem uzdevumiem ir veicināt Afganistānas centrālās valdības ietekmi, palīdzēt radīt drošu vidi, ieviest stabilitāti un radīt atbilstošus apstākļus provinces  un valsts atjaunošanai.

Vasarā, kad Afganistānu vizītē apmeklēja Lietuvas premjerministrs Andris Kubiļus, viņš pauda pārliecību, ka atbildības nodošana Goras provincē vietējiem spēkiem tiks pabeigta līdz 2013.gadam.

Trešdien Afganistānas Vietējās pārvaldes neatkarīgā direktorāta vadītājs Abduls Haliks Farahi vietējo pašvaldību sanāksmē Kabulā paziņoja, ka nākamtrešdien, 2.novembrī, Afganistānas prezidents Hamids Karzajs reģionālā konferencē Stambulā paziņos, ka otrajā kārtā atbildību par drošību NATO spēki nodos 17 reģionos, tostarp Goras, Helmandas, Gaznī, provincēs, kā arī daļā Heratas provinces un Kabulas pilsētas, kur jau pirmajā kārtā atsevišķos reģionos atbildība tika nodota afgāņu spēku rokās.

NATO spēki jūlijā nodeva septiņus rajonus Afganistānas valdības kontrolē saskaņā ar plānu, kas paredz visu ārvalstu kaujas spēku izvešanu no Afganistānas līdz 2014.gada beigām.

Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas vadītājs atzina, ka Lietuva var plānot savu karavīru izvešanu no Afganistānas pirms 2014.gadam, tomēr jāatceras, ka "esam sabiedrotie un mums ir apstiprināts plāns".

"Cita lieta, ka mēs tieši esam saistīti ar citām vienošanām, piemēram, NATO saistībām Lietuvā. NATO ģenerālsekretārs ir tieši sasaistījis patrulēšanas misiju [Baltijas valstu gaisa telpā] ar mūsu misiju Afganistānā," skaidroja Anšausks.

Afganistānā ir apmēram 140 tūkstoši ārvalstu karavīru, pārsvarā amerikāņu, kas cīnās pret talibu nemierniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits