Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Pēc piecu gadu pārtraukuma Japānā pie varas atgriežas ilgus gadus valdījušie liberāldemokrāti

Japānas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu vairākumu guvusi konservatīvā Liberāldemokrātiskā partija (LDP), kas līdz šim atradusies opozīcijā. Tas paver iespēju pēc piecu gadu pārtraukuma atgriezties premjera amatā šīs partijas līderim Sindzo Abem, kas jau vadīja valdību 2006. un 2007.gadā.

Kā svētdien vēsta raidsabiedrība NHK, atsaucoties uz balsotāju aptaujām pie vēlēšanu iecirkņiem, liberāldemokrāti parlamenta apakšpalātā varētu iegūt 275 līdz 310 no 480 deputātu vietām. Tikmēr pašreizējā premjerministra Josihiko Nodas pārstāvētajai Japānas Demokrātiskajai partijai balsotāju aptaujas sola 55 līdz 77 vietas. Iepriekšējās vēlēšanās 2009.gadā demokrāti ieguva vairāk nekā 300 mandātus.

Liberāldemokrātu sabiedrotie - partija Komeito - var cerēt uz 27 līdz 35 apakšpalātas deputātu mandātiem. Līdz ar to LDP un Komeito apakšpalātā iegūtu vairāk nekā divas trešdaļas deputātu vietu, kas tām dotu iespēju pēc saviem ieskatiem izšķirt domstarpības ar augšpalātu. 40 līdz 61 vietu ieguvusi šoruden izveidotā Japānas atjaunošanas partija, ko vada bijušais ilggadējais Tokijas mērs Sintaro Isihara un Osakas mērs Toru Hasimoto.

LDP līderis Sindzo Abe iemieso partijas konservatīvo, nacionālistisko līniju, kas to noturējusi pie varas lielāko daļu laika kopš Otrā pasaules kara beigām. Viņš atļāvies diezgan asus izteikumus Tokijas strīdā ar Pekinu par nelielas neapdzīvotu salu grupas piederību Austrumķīnas jūrā, tomēr daļa ekspertu domā, ka, stājoties premjera amatā, Abe savu nostāju varētu mīkstināt. Kā ziņots, spriedze Japānas attiecībās ar Ķīnu saasinājusies sakarā ar Tokijas lēmumu no privātiem īpašniekiem iegādāties Senkaku salas, ko ķīnieši dēvē par Djaoju salām. Pēc vēlēšanām Abe uzsvēris, ka "nav šaubu" par šo salu piederību, vienlaikus norādīdams, ka Japāna nevēlas saasināt attiecības ar Ķīnu. "Japānai un Ķīnai jāapzinās, ka labas attiecības ir abu valstu interesēs, bet Ķīnai, manuprāt, šīs apziņas mazliet pietrūkst," viņš paziņojis.

Iepriekš liberāldemokrātu līderis izteicies, ka Japānai būtu jāpalielina armija, jāpastiprina valsts piekrastes aizsardzība un jāapsver pastāvīgas klātbūtnes nodrošināšana šajās salās. Tomēr, neraugoties uz Abes asajiem izteikumiem, nav skaidrs, ciktāl viņš gatavs ieturēt tik stingru līniju, ņemot vērā, ka saspīlētās attiecības ar Pekinu negatīvi ietekmēs japāņu autoražotājus un citas nozares, kas veikušas milzīgas investīcijas strauji augošajā Ķīnas ekonomikā.

Abe arī paziņojis, ka viens no pirmajiem viņa uzdevumiem būs iepriekšējo triju gadu laikā pavājinājušos attiecību uzlabošana ar Amerikas Savienotajām Valstīm. Lielu uzmanību paredzēts pievērst arī kontaktiem ar citām reģiona valstīm, tostarp Indiju un Austrāliju.

Liberāldemokrāti arī solījuši trīs gadu laikā izvērtēt visas Japānas kodolspēkstacijas, lai lemtu, vai atjaunot to darbību. Lai gan sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka aptuveni četras piektdaļas japāņu pēc traģiskās avārijas Fukusimas atomelektrostacijā iestājas par atteikšanos no kodolenerģijas, tomēr vēlēšanās šim jautājumam nav bijusi izšķiroša nozīme, atzīmē mediji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits