Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pekinā aizliedz smēķēt iekštelpās

Pirmdien stājušies spēkā stingrākie smēķēšanas ierobežojumi Ķīnas vēsturē, kas turpmāk Pekinā liedz smēķēt iekštelpās.

Pārkāpējiem paredzēti lieli naudassodi. Atvērta arī telefona līnija ziņošanai par aizlieguma neievērošanu.

Likums paredz, ka smēķēt aizliegts birojos, restorānos, viesnīcās un slimnīcās. Iestādēm, kuras to pārkāps, paredzēts naudassods līdz 10 000 juaņām (gandrīz 1500 eiro) un iespēja atņemt licenci, ja likums tiks ignorēts atkārtoti. Savukārt individuālus pārkāpējus varēs sodīt ar naudassodu līdz 200 juaņām (gandrīz 30 eiro).

Smēķēt aizliegts arī atsevišķās atklātās vietās, piemēram, skolu, slimnīcu un sporta iestāžu tuvumā.

Lai arī valdības organizētās informatīvās kampaņas laikā pilsētas birojos un restorānos izvietoti attiecīgi plakāti, daudzi uzskata, ka aizliegumu būs grūti ieviest.

Viena no problemātiskākajām vietām varētu būt naktsklubi. Ķīnas valdībai piederošais laikraksts Beijing Youth Daily norādījis, ka par likuma ievērošanu atbildīga ir gan policija, gan ēku apsaimniekotāji, gan īrnieki un veselības inspektori. Tas rada bažas, ka no atbildības varēs izvairīties, noveļot to vienam uz otru.

Jaunais likums, kas attiecas tikai uz galvaspilsētu Pekinu, nav pirmais mēģinājums ierobežot smēķēšanu valstī. Līdzīgus ierobežojumus Ķīna visā valstī noteica 2011.gadā, taču par pārkāpumiem netika noteikti naudassodi un tie tika vāji ievēroti.

Vides aizsardzības un drošības likumi Ķīnā bieži tiek ignorēti, jo to ievērošanu pietiekami nepārrauga un uzraudzītājus var uzpirkt.

Daži eksperti tomēr uzskata, ka likums nav pietiekami stingrs, un aicina uz cigarešu paciņām drukāt arī brīdinošus uzrakstus.

Cigarešu paciņa Ķīnā maksā apmēram pusotru eiro. Tabakas industrija pieder valstij. Peļņa no tās un nodokļi valsts budžetā pērn ienesuši 911 miljardus juaņu (apmēram 135 miljardus eiro). Valstij piederošā China National Tobacco Corp ir viena no lielākajām cigarešu ražotājām pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits