Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Portugāļu kredītreitings dzesē optimismu

Portugāļus saniknojis starptautiskās kredītreitingu kompānijas Moody's lēmums samazināt valsts kredītreitingu par četrām pakāpēm no Baa1 uz Ba2. Valsts valdība uzstāj, ka aģentūra nav ņēmusi vērā Portugālē pagājušajā nedēļā apstiprinātos stingros taupības pasākumus, kam jāattur no Moody's piesauktās jaunas palīdzības paketes nepieciešamības.

Aģentūra uzsvērusi, ka pazeminājums seko dziļām šaubām par maijā piešķirto palīdzības paketi 80 miljardu eiro (aptuveni 56 miljardi latu) apmērā. Ar to valsts glābšanai, visticamāk, nebūšot gana, un Portugālei nākšoties iet Grieķijas pēdās, lūdzot atkārtotu aizdevumu.

Aģentūras lēmums analītiķiem licis no jauna bažīties par parādu mocīto eirozonas valstu glābšanas plānu, kas neveiksmes gadījumā radītu jaunu globāla mēroga finanšu krīzi. Reitinga pazeminājums negatīvi ietekmē finanšu tirgus, draudot ieraut maksātnespējas virpulī arī tādas valstis kā Spānija un Itālija, raksta Reuters.

Eiropas Komisija (EK) raidījusi asu kritiku reitingu aģentūras virzienā. Tās lēmums esot apšaubāms un radot bažas par neatbilstību reālajai situācijai.

Zem investīciju klases līmeņa, izņemot Portugāli, Moody's novērtējis tikai Grieķiju. Citas lielākās kredītreitingu aģentūras Portugāli ierindo kategorijā BBB, lai gan Moody's brīdinājis portugāļus par jauna samazinājuma draudiem. Portugāle apņēmusies līdz 2013. gadam samazināt budžeta deficītu līdz 3% no pērn reģistrētajiem 9,1% , taču aģentūra netic šādai iespējamībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits