Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Sers Terijs Pratčets paziņo par pašnāvību

Ideālu pašnāvības scenāriju nevis jaunā literārā darbā, bet pats sev izdomājis slavenais britu rakstnieks Sers Terijs Pratčets (61), kurš cieš no Alcheimera slimības. Viņš publiski lasītājiem un britu varas iestādēm paziņojis: "Es dzīvoju cerībā, ka spēšu nolēkt agrāk pirms mani nogrūdīs. Pagaidām es vēl baudu dzīvi un ceru, ka tā tas vēl kādu brītiņu turpināsies", rakstnieks un sera titula īpašnieks vēsta Telegraph.

co.uk. Savukārt The Mail on Sunday citē rakstnieka vārdus "Brīdī, kad pie manas apziņas horizonta parādīsies ziņa – spēlīte beigusies, Terij! – es gribu nomirt pats pēc savas skaidras gribas, sēžot krēslā savā dārzā un ar brendija glāzi rokās. iPodā skanēs Tomasa Talisa mūzika, - vienkārši tādēļ, ka šīs skaņas pat ateistu spēj tuvināt debesīm, un ja man īpaši veiksies, varbūt būs iespēja izdzert arī otru glāzi brendija! Bet tā kā mums te ir Anglija, nāksies uzreiz atrunāties – ja laiks būs draņķīgs, es visu šo procedūru veikšu savā bibliotēkā".

Terenss Deivids Džons Pratčets par savu bezcerīgo diagnozi uzzināja 2007. gada decembrī.

Publiski uzstāties par nodomu izdarīt pašnāvību Pratčets pieņēma ne jau personīgās publicitātes vairošanas nolūkos, bet gan protestējot pret britu Lordu Palātas lēmumu, kuru pagājušā nedēļā pieņēma Apvienotās Karalistes parlamenta augstākā likumdevējvara, kas draudēja uz 14 gadiem ieslodzīt cietumā anglietes Debijas Pardijas vīru, ja tas "personīgi piedalīsies un palīdzēs" sievai veikt pašnāvību (Pardija slimo ar multiplo sklerozi, viņas vīrs vēlējās doties līdzi sievai, stumjot viņas invalīdu ratiņus, uz Šveices klīniku, kurā nedziedināmi slimajiem oficiāli ir atļauts veikt eitanāzijas procedūras). Tieši šis gadījums mudināja Pratčetu nopublicēt atklāto vēstuli Daily Mail: "Vēl pirms kāds cits man paziņos, ka mana spēle ir galā, es gribu nomirt pats – pie vesela saprāta. (..) Pagājušajā gadsimtā mēs esam tik tālu aizspēlējušies ar dzīvības pagarināšanu un mākslīgu uzturēšanu, ka esam aizmirsuši, kā tas ir – prast nomirt. Kad dzīve kļūst par nepaciešamu smagumu, tie, kurus šādas nelaimes piedzīvojuši, ir tiesīgi, lai viņiem atļauj izmantot glābšanu nāvē. Tikai tādēļ  - šīs cerības dēļ – es mierinu sevi ar domu, ka pirms manu saprātu aprīs tumsas bezdibenis, pirms manu prātu iznīcinās slimība, kāds man palīdzēs nomirt cilvēka cienīgi. Ienaidnieks – slimība –, protams, uzvarēs, bet tā būs uzvara bez triumfa garšas".

Pratčets pasaules slavu iemantoja ar savu 40 romānu sēriju par Plakano pasauli (Discworld) – kvēlu satīru par t.s. fantasy žanra sacerējumiem, ko tik ļoti iemīļojuši pusaudži. Viņa grāmatas pārdotas vairāk kā 40 miljonos eksemplāru visā pasaulē, bet Anglijā 90-tajos gados (pirmsrolingas ērā) Pratčeta grāmatas bija lasītākās valstī. Rakstnieks bija arī pirmais, kas Anglijā uzsāka aktīvu sadarbību ar saviem faniem, izmantojot internetu.

Rakstnieka sieva Linna un meita Rianna (žurnāliste) atbalsta tēva vēlēšanos mirt ar cieņu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits