Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SKT izdevusi Putina aresta orderi

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina un bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderi par ukraiņu bērnu deportāciju.

"Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Vladimirovičs Putins, dzimis 1952.gada 7.oktobrī, ir atbildīgs par kara noziegumu - nelikumīgu iedzīvotāju (bērnu) deportāciju un iedzīvotāju (bērnu) nelikumīgu pārvietošanu no Ukrainas okupētajām teritorijām uz Krievijas Federācijas teritoriju. Noziegumi, visticamāk, tika pastrādāti okupētajā Ukrainas teritorijā vismaz kopš 2022.gada 24.februāra. Ir pamats uzskatīt, ka Putina kungs ir individuāli kriminālatbildīgs par iepriekš minētajiem noziegumiem," teikts SKT mājaslapā.

Par līdzīgām apsūdzībām izdots arī Krievijas bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderis.

Krievija nav SKT dalībvalsts un nav skaidrs, kā SKT plāno izpildīt orderi. Arī Ukraina nav SKT dalībniece, taču Kijiva ir pieņēmusi tiesas jurisdikciju un sadarbojas ar tās prokurora biroju.

SKT prezidents Pjotrs Hofmanskis videouzrunā paziņoja, ka, lai arī tiesas tiesneši ir izdevuši orderus, tie būs jāizpilda starptautiskajai sabiedrībai. SKT nav savu policijas spēku orderu izpildei.

"SKT dara savu darba daļu kā tiesa. Tiesneši izdeva aresta orderus. Izpilde ir atkarīga no starptautiskās sadarbības," pavēstīja Hofmanskis.

SKT norāda, ka Putins ir tieši atbildīgs gan par šo darbību veikšanu, gan par "nespēju pienācīgi kontrolēt civilos un militāros padotos, kuri veica šīs darbības vai pieļāva to izdarīšanu".

Orderi ir slepeni, lai aizsargātu upurus un lieciniekus, pavēstīja SKT.

SKT prokurors Karims Hans sāka izmeklēšanu par iespējamiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci Ukrainā dažas dienas pēc Krievijas iebrukuma.

Hans šomēnes pēc vizītes Ukrainā sacīja, ka iespējamās bērnu nolaupīšanas "mans birojs izmeklē kā prioritāti".

"Pret bērniem nevar izturēties kā pret kara laupījumu," viņš paziņoja 7.martā.

Ukrainas amatpersonas piektdien kā vēsturisku apsveica SKT lēmumu izdot Putina aresta orderi.

"Pasaule saņēma signālu, ka Krievijas režīms ir noziedzīgs un tā vadība un rokaspuiši tiks saukti pie atbildības," sociālajos tīklos paziņoja Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins. "Šis ir vēsturisks lēmums Ukrainai un visai starptautisko tiesību sistēmai. Pasaules līderi padomās trīs reizes, pirms paspiedīs viņam roku vai apsēdīsies pie sarunu galda."

Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks paziņoja, ka šis solis ir "tikai sākums".

Arī Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba atzinīgi novērtēja šīs ziņas.

"Taisnības riteņi griežas. Es apsveicu Starptautiskās Krimināltiesas lēmumu," pavēstīja Kuleba. "Starptautiskie noziedznieki tiks saukti pie atbildības par bērnu zādzībām un citiem starptautiskiem noziegumiem."

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks norādīja, ka lēmums ir "skaidrs signāls (Krievijas) elitei par to, kas ar viņiem notiks un kāpēc nebūs "kā iepriekš"".

Tikmēr Krievijas eksprezidents Dmitrijs Medvedevs SKT izdoto orderi nodēvējis par tualetes papīru, bet Krievijas ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova pavēstīja, ka tas neko nenozīmē Krievijai.

papildināta pēc 11. rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits